Slovenija
47 ogledov

Zahteva za referendum gre v ustavno presojo

Janez Janša Boštjan Tacol
Janša: Eden redkih zakonov, ki je bil tako dolgo usklajevanj. Prvič, da je bil zakon napaden z vsemi ustavnimi sredstvi. Virant: referenduma o slabi banki ne bo. Jankovič: Zahtevo smo pripravljeni umakniti, če vlada umakne zakona.

"Slovenija ne  preživlja ravno rožnatih časov, kljub temu sta bila dva pomembna protikrizna ukrepa napadena z vsemi štirimi možnimi ustavnimi instrumenti, po tem ko ju je sprejel državni zbor," se je na zadnje dogajanje v povezavi z referendumskima pobudama odzval predsednik vlade Janez Janša. Meni, da se je treba vprašati, kje so motivi za taka dejanja, in opozoril, da se je to zgodilo prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Dolgo usklajevanje

"Kje je bil predsednik države v tem času dveh, treh mesecev, ko smo se usklajevali? Te pobude so od razpravnega neznanja ali slabe vesti," pa je komentiral pozive predsednika države Danila Türka. Hkrati je spomnil, da izvedba predsednikovega predloga formalno ni mogoča.

Vsem, ki pozivajo k dodatnim pogovorom, Janša odgovarja, da se je o malokaterem zakonu usklajevalo tako dolgo. "Usklajevanje nas je drago koštalo," je dejal in opozoril, da so zaradi odlašanja, ki je bil namenjen usklajevanju, bonitetne ocene drastično, zadolževanje je postalo dražje in vprašljivo. Obveznice v ZDA so po Janševih besedah prodali na podlagi obljub, da bodo zakoni sprejeti: "Verjeli so nam verjetno zadnjič."

Prelomili vse obljube

Pozitivno Slovenijo (PS), katere poslanci so prispevali veliko večino podpisov pod zahtevi za referenduma, je Janša označil za "ekstremistično stranko". Ponudbo predsednika PS Zorana Jankovića je zavrnil, češ da realno stanje ne omogoča umikanja in "tudi če bi se vse to dalo, kakšne garancije imamo, da bi nekdo, ki še nikoli ni držal besede, jo tokrat držal" meni Jaša in pravi, da ima PS za seboj dolgo vrsto prelomljenih obljub.

Koalicija še močnejša

Janša je apeliral na vse poslance, ki so podpisali zahtevo, naj o tem znova premislijo. Dejal je, da bo morala v primeru referenduma vlada razmišljati o scenariju B. Referendum da bi med drugim slabo vplival na gospodarsko napoved, ogrožene bi bile načrtovane in tekoče investicije: "Zaradi teh retrogradnih procesov luč na koncu tunela ugaša."

Izrazil je skrb, da se za vsako ceno ruši reformne ukrepe. Zagotovil pa je, da ta destruktivnost koalicijo še bolj krepi. "Nobena koalicijska stranka se ni pripravljena pridružiti tej destrukciji in nobena ni pripravljena na predčasne volitve."

Fotokopije odnesle referendum o slabi banki

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je danes po posvetu s pravniki sporočil, da zahteva za razpis referenduma o stabilnosti bank ni bila vložena v skladu z zakonom, saj je bila priložena le kopija podpisov. Referenduma o tem vprašanju zato po njegovih besedah ne bo, medtem ko naj z zahtevo za referendum o Slovenskem državnem holdingu ne bi bilo težav.

Pravnik Rajko Pirnat je že včeraj povedal, da ima omenjena zahteva za referendum o sanaciji bank "take formalne pomanjkljivosti, da ni vložena v skladu z zakonom" in da na njeni podlagi državni zbor ni dolžan razpisati referenduma. Ustavni pravnik Lojze Ude pa je dejal, da, da se podpisi ne morejo upoštevati, če so "skenirani".


Teršek: Kriza ni dovolj dober argument

Janša je napovedal, da bo vlada sprožila ustavno presojo zahteve za referendum. "Glede na argumente, ki sem jih zasledil v medijih, pogoji za ustavnosodno prepoved referenduma še zdaleč niso izpolnjeni," pojasnjuje ustavni pravnik Andraž Teršek. "Pri takem vprašanju bi bilo dopustno prepovedati referenduma samo, če bi se takšna prepoved izkazala za nujno zaradi zaščite drugih legitimnih razlogov, ki bi jim očitno bilo treba dati prednost pred referendumom."

Enostavno navajanje pri vsaki zakonski rešitvi, da naj bi bila "nujna zaradi krize" in podobno pa po njegovi oceni ne more biti nujen ustavnopravni razlog. "A ker nas je v preteklosti trenutna sestava ustavnega sodišča že presenetila s svojiimi odločitvami, tudi tokrat ni mogoče z gotovostjo napovedati, kaj se bo zgodilo," je povedal.

Zakon o odlogu zakona

Predsednik republike Danilo Türk se je v reševanje zapleta vključil že s predlogom ,naj vlada umakne ali odloži oba sporna zakona ter hkrati pozval predlagatelje referendumov, da umaknejo oziroma odložijo zahtevo za referendum. Pravnik Rajko Pirant je takoj pojasnil, da vlada že sprejetih zakonov ne more umakniti in da to lahko stori le ustavno sodišče, ki pa tudi ima svoje zakonitosti. Prav tako bi moral imeti predsednik Türk silno dobre razloge, da zakonov ne bi podpisal.

Türk je danes v sporočilu za javnost predlog konkretiziral s pojasnilom, da predlaga državnemu zboru, da na predlog vlade po nujnem postopku na izredni seji sprejme zakon, s katerimi bi se uveljavitev obeh zakonov prestavila za določeno obdobje: Taka rešitev se je po Türkovih besedah enkrat že uporabila v primeru  kot se je to enkrat že uporabila v primeru zakona o začasnem zadrževanju izvajanja nekaterih določb o denacionalizaciji ter zakona o izvrševanju kazenskih sankcij iz leta 1997. "Pri iskanju dogovora sem se pripravljen aktivno vključiti," je zapisal.

Jankovič: Imamo 13 milijard razlogov

Predsednik PS Zoran Janković je danes dejal, da je stranka pripravljena umakniti zahtevo za referenduma o zakonih o holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, če bi od vlade dobili trdno zagotovilo, da ne bosta uveljavljena. "Odločitev o vložitvi zahtev za referendum o zakonih o holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je bila najtežja odločitev v tem letu, odkar se ukvarjam z visoko državno politiko," je dejal Janković. Dodal je, da sta zakona slaba, zato želijo državljanom dati možnost, da o njih sami odločajo. "Imamo kar 13 milijard razlogov za zahtevo za razpis referendumov," je poudaril predsednik največje opozicijske stranke.

Zahtevo za referenduma o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu je v petek malo pred polnočjo, tik pred iztekom roka, vložilo 27 poslancev PS, poleg njih pa še nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Komentarjev 70
  • hkhm 21:41 03.november 2012.

    JJ - NIKOLI VEČ!

  • feferon 11:30 03.november 2012.

    Vse nagnat, tako kot so naredili že Islandci. Obvezno preverjanje sorodstvenih vez pred zaposlitvijo v uradih.

  • vico 09:26 03.november 2012.

    veteran ti pa si res en veteran...gnoj s katerim treba pokidat te