Slovenija
3766 ogledov

Zahtevajo, da ljudje nosijo maske, sami pa kršijo vsa navodila

„Gre za ukrepe, ki niso obarvani z ideologijo, za ukrepe, za katere medicina ve že nekaj stoletij. Epidemijo lahko zajezimo samo skupaj, če vsi upoštevamo nekatera strokovna navodila,“ je na današnji vladni novinarski konferenci dejala zdravnica Tina Bergant.

Največ, kar lahko naredimo vsi, je, da ostanemo doma! To je tako imenovana karantena, s katero preprečimo širitev okužbe. Drugi ukrep je higiena. Umivajmo roke z vodo in milom. Razkužujmo. Lahko si pomagate tudi z varekino. Razredčite jo po navodilih, ki so na spletnih straneh NIJZ. Tako dobite enostavno razkužilo za večje površine.

"Pomembna je uporaba mask. Morda ste zmedeni zaradi navodil svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Če ste bolni, kašljate, imate izcedek iz nosu tudi WHO svetuje nošnjo mask. Če ste zdravi in greste v javni prostor, kot je trgovina, je uporaba mask zaželena. V državah, kjer bolj pogosto nosijo maske, so uspeli zajeziti okužbo COVID-19 veliko hitreje, kjer mask v javnih prostorih ne uporabljajo," je povedala zdravnica Tina Bergant.

Mladi zdravnici, ki sta nastopili na novinarski konferenci, sta prikazali še, kako se zaščitna maska pravilno namesti: Segati mora od korena nosu do brade. V primeru, da oseba nosi očala, morajo biti ta nad masko.

A žal se niti tisti, ki ukrepe za boj proti virusu pripravljajo, navodil ne držijo.

Finančni minister Andrej Šircelj je denimo na današnji seji parlamentarnega odbora za finance, masko nosil takole. Fotografijo pa je SDS objavila na Twitterju:

Poslanec SD Matjaž Han pa na včerajšnji izjavi za javnost takole:

 

„Če je maska po uporabi vlažna, jo je treba prepogniti in vreči stran, saj je postala gojišče virusov,“ sta še povedali zdravnici, ki sta na vladni novinarski konferenci ljudi pozivali, naj zaščitna sredstva uporabljajo pravilno.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je med nastopom večkrat zakašljal in si usta pokril – z dlanjo. Natanko tako, kot stroka in politika že ves čas poudarja, da ni primerno.

Zdravnici sta dodali še, da klub strožjim pogojem za obisk zdravnika, ni dobro zanikati svojega zdravstvenega stanja: „Zdravnika pokličite ali mu pošljite elektronsko pošto. Če imate hude zdravstvene težave, obiščite urgenco, če lahko težave počakajo, pokličite zdravnika. Zdravstvene ustanove niso hermetično zaprte, nihče vas ne bo odslovil, pomembno pa je, da se prej z zdravnikom posvetujete.“

 

 

Komentarjev 3
 • fasader56 09:37 01.april 2020.

  Kaj se čudite. Idiotizem v parlamentu ni nič novega..........

 • srecko53 13:24 31.marec 2020.

  od kod pa njim maske kaj so jih pokradli iz kontigenta za bolnice,, koliko jih imajo koliko je doma narejenih, koliko so jih že porabili,, in zakaj so na sestankih na brdu nespodobno blizu,,, verjetno v nočnih urah celo zelo nesposobno blizu

 • Avatar ovca
  ovca 13:23 31.marec 2020.

  Da normalnega človeka peče glava :( Ali ni škoda, glede na to, da se mask ne dobi, da jih "geniji" uničujejo?