Slovenija
16 ogledov

Zahtevajo drugačen zakon

kruh Žurnal24 main
Agencijsko delo. Inšpekcijski nadzor v Žitu pokazal kršitve. Ukrepi sledijo.

"Zadovoljni smo, da smo opozorili na težave pri zaposlovanju prek tujih agencij. Stvari se že premikajo," ocenjuje Gregor Cerar, sekretar Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Podravje in Koroška.

Inšpektor prepovedal delo

O zaposlovanju v mariborski izpostavi Žita prek slovaške agencije, ki je delavcem dala pogodbo v polomljeni slovenščini s citiranimi zakoni Slovaške in obljubljeno bruto plačo okoli 380 evrov, smo javnost prek našega spletnega portala prvi opozorili v četrtek. Cerar pa je zadevo prijavil inšpektoratu, ki je že opravil izredni nadzor.

Inšpektorji so ugotovili, da delodajalec za šest delavcev ni predložil dokazila o zakonitosti zaposlitve, zato so mu prepovedali, da bi delali, dokler delavci ne bodo imeli urejenega statusa. Ti naj ne bi imeli niti plačanega obveznega socialnega zavarovanja. Nadaljnji ukrepi še sledijo.

Hkrati v Žitu proučujejo sodelovanje z agencijo iz Slovaške. ZSSS pa je zahtevala spremembo zakonodaje na področju agencijskega dela. Ukrepanje je napovedal tudi minister za delo Andrej Vizjak.

Luka poostrila nadzor

Na slabe razmere za delavce, ki delajo prek agencij, opozarjajo tudi na Primorskem. Sindikalist v Luki Koper je že pred dobrim letom govoril o "novodobnem suženjstvu" tako imenovanih podpogodbenih delavcev.

Pavel Lokovšek, predsednik sindikata pristaniških delavcev, pa je zdaj povedal, da so se po podpisu pogodbe med Luko in pogodbenimi izvajalci razmere izboljšale. "Zdaj je Luka poostrila nadzor nad delovnim časom delavcev, ki delajo v pristanišču, prav tako pa posreduje, če denimo pogodbenik delavcem ne izplača regresa, kot se je zgodilo nedavno. Tako sicer posega v drugo pravno osebo in opravlja delo namesto pristojnega inšpektorja," je pojasnil.

Komentarjev 2
  • mufi 10:51 15.februar 2013.

    agencije so odveč. ali pa je popolnoma odveč zavod . pa še : ali delavec dobi na vpogled Obe pogodbi ?? ker namreč vem , da so zneski na obeh lahko krasno različni .( tudi za polovico , ne 10 ...prikaži več0 %ov !! ) .. mislim pogodbi agencija - delavec in agencija - firma !!

  • privat 08:22 16.januar 2013.

    ne kaznovat firme...kaznujte samo vodilne...halo...Malo pameti enkrat v glavo in ne uničevat delovnih mest!