Slovenija
3205 ogledov

Psa vlekel z mopedom, da je poginil, a to ni mučenje živali

policijski avtomobil PU Koper policijski avtomobil
Dogodek v Kopru, v katerem je 67-letnik psa privezal na moped in ga mrtvega vlekel po cesti, nato pa odvrgel v smeti, razburja javnost. Tožilstvo je ocenilo, da ni šlo za mučenje živali, moški bo plačal zgolj kazen v višini 800 evrov. Medtem društva za zaščito živali zahtevajo pravico za poginulega kužka.

Kaj so počele pristojne državne institucije? 

O tem, da moški na Markovcu z mopedom vleče mrtvega psa, so bili na Policijski upravi Koper obveščeni v ponedeljek, ob 14.55. Voznika so izsledili in potrdili dogajanje. Zapletlo se je po posvetu z državnim tožilstvom, saj je okrožna državna tožilka v Kopru na osnovi telefonskega pogovora s policistom presodila, da v primeru smrti psa ne gre za kaznivo dejanja mučenja živali, poroča portal Regional Obala. Policisti so nato ravnali po navodilih tožilke in 67-letniku izrekli globo v višini 800 evrov, ker je prepovedan tek živali, privezane na motorno vozilo.

Zgodba pa postaja vse bolj presenetljiva. Čeprav je storilec sam priznal, da je žival peljal na "sprehod", je tožilka izključila sum storitve kaznivega dejanja, ne da bi osumljenega sama zaslišala. Poleg tega pristojni niso poskrbeli za zavarovanje dokazov, saj je policija truplo psa zgolj predala dežurnemu higieniku, inšpekcija pa prijave o dogodku sploh ni prejela, poroča Regional Obala. 

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na vprašanja portala odgovorili, da obdukcija ni bila opravljena, ker "zaradi visokih zunanjih temperatur kadavri hitro razpadajo".

Policisti pa pravijo, da sploh nimajo priče oziroma podatka, da je bil pes viden živ. Armando Goričan, načelnik Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper, je za Regional Obalo povedal, da "nimamo priče oziroma podatka, da je pes bil viden živ: imamo samo podatek o priči, ki je klicala, da je pes bil mrtev, ko ga je vlekel; ne moremo torej potrditi, da je bil pes živ, ko ga je vlekel. Samo kršitelj je izjavil, da ga je peljal na sprehod in da je med sprehodom umrl".

Društva napovedujejo boj

"Dejstvo je, da je 67-letnik podal izjavo, da je psičko peljal na sprehod, da ni hotela več teči, zato jo je vlekel in potem videl, da je mrtva. Nato jo je mrtvo vlekel z motorjem do biološkega kontejnerja. Opravičila za takšno dejanje ni, tudi opravičila za mimoidoče, ki ga niso zaustavili, ni. Še ne leto dni stara pitbulkica je plačala z življenjem," so poudarili v Obalnem zavetišču.

Kaj vse je šlo narobe? Kot pojasnjujejo bi policisti morali najprej obvestiti dežurnega veterinarskega inšpektorja, ki bi na licu mesta vodil postopek tako, da bi zavarovali truplo. To bi nato odpeljali na obdukcijo. "341. člen Zakona o zaščiti živali je jasen. Kršitelj je lahko kaznovan z zaporom do dveh let."

Opozorili so tudi, da jim je kršitelj "dobro poznan zaradi neustreznih razmer in oskrbe živali že leta", zato so napovedali, da bodo vložili kazensko ovadbo na tožilstvo, če bo treba, pa bodo sprožili tudi civilno tožbo in najeli odvetnika.

Kazensko ovadbo so podali tudi v društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka. Predlagajo še, da se uvede strokovni nadzor nad delom tožilke v tej zadevi.

"Iz opisa dogodka, podanega v medijih, je jasno, da je bilo storjeno kaznivo dejanje mučenja živali. Postopek, ki ga je izvedla policija po navodilih tožilke, pa je bil voden nestrokovno in v nasprotju z očitnimi okoliščinami tega dejanja. Pes je bil živ privezan na motor, s katerim se je odpeljal storilec, kar je navedel tudi sam storilec v postopku s policijo. Pes je nesporno poginil med vožnjo in vzrok smrti je nedvomno povezan z ravnanjem storilca," so poudarili.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar jate
    jate 15:42 07.julij 2023.

    to naše tožilstvo je neumno do kraja...za njih to ni mučenje....saj ni čudno da je toliko pedofilov in morilcev na prostosti pri tako milih kaznih,da se včasih spašuješ,če nemara ni mogoče kdo v sodstvu iste pameti in podpirajo ta grozodejstva....veste ...prikaži več kako pravijo ...isti ptiči skup letijo.

  • Luksi 14:57 07.julij 2023.

    Sam je priznal, da ga je vlekel, 1 leto star pes pa tudi ne pogine kar tako, se pravi, da je mora res pretiravati... Naše sodstvo pa ne vidi nobenega dokaza, da bi storil kaj narobe, kar pomeni, da drago ...prikaži več plačujemo popolnoma nesposobne kretene na zelo pomembnih mestih. Enkrat bo ljudem preprosto dovolj, potem se bodo pa čudili zakaj...

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 14:44 07.julij 2023.

    Pes je bil slabega zdravja in je med sprehodom poginil. In kaj naj bi možakar moral storiti po smrti psa? Poklicati nujno medicinsko pomoč? Ali pa pogrebno službo? Nehajte nabijati, prosim. Sicer pa je bil kaznovan z 800€ samo zato, ...prikaži več ker ga je vlekel z mopedom in ne peljal s karjolo.