Slovenija
27 ogledov

Zahtevajo odstop Alenke Bratušek

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Izvršni odbor ZaAB bo razpravljal o nadaljnji poti stranke, tudi o kongresu, ki utegne biti volilni

Izvršni odbor ZaAB se bo sešel prvič po spodleteli kandidaturi njihove predsednice Alenke Bratušek za evropsko komisarko in po njenem sporočilu, da ostaja v Sloveniji ter nima drugih kariernih načrtov.

Nekateri vodilni člani ZaAB sicer zaradi njene komisarske zgodbe niso skrivali nezadovoljstva z ravnanjem predsednice, med njimi je bil denimo tudi podpredsednik ZaAB Peter Vilfan. Po poročanju nekaterih medijev naj bi izstop iz stranke, če Bratuškova ne odstopi z mesta predsednice, napovedal tudi Jani Möderndorfer. Möderndorfer se omenja tudi kot najverjetnejši novi predsednik stranke.

ZaAB, ki je nastal po razkolu največje parlamentarne stranke v minulem mandatu, njena predsednica pa je vodila vlado, se sooča z radikalnim padcem podpore javnosti. Tudi za to in za dejstvo, da je ZaAB kljub programski sorodnosti z največjo vladno stranko SMC pristala v opoziciji, naj bi nekateri v stranki krivili prav Bratuškovo.

Kongres ZaAB je še v rokah organov stranke, a je skoraj gotovo, da se spremembam ne bodo mogli izogniti - vsaj pri programu in imenu. Pričakovati je tudi pogovor o kadrovskih vprašanjih, a razpleta ni mogoče napovedovati. Bratuškova je sicer že zagotovila, da stranke ne bo imela za talko, ter ocenila, da ima stranka prihodnost tudi brez nje na predsedniški funkciji. Ob tem pa ne gre izključiti, da bi si po morebitni zamenjavi vodstva ta stranka začela vnovič prizadevati za vstop v vladno koalicijo Mira Cerarja.

Spremembe tudi v NSi

Pred novimi izzivi se je znašla tudi NSi. V iskanju najprimernejše poti se večletna predsednica stranke Ljudmila Novak še odloča o tem, ali bo konec novembra na volilnem kongresu še enkrat kandidirala.

Če se bo odločila za to pot, neuradno ni pričakovati protikandidata, kar pa verjetno ne bi veljalo, če bi se sedanje vodstvo odločilo za večjo spremembo. Za ta položaj se bo verjetno v tem primeru potegoval vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin, ki pa lahko računa na tekmeca. Pri tem se omenja sedanjega podpredsednika NSi Aleša Hojsa, ki je do zdaj ob vprašanjih, ki zadevajo SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, večkrat prišel navzkriž z vodstvom NSi. Za zdaj ni najavljene še nobene kandidature.Svojo odločitev bi lahko Novakova sporočila že v prihodnjem tednu.

Komentarjev 16
  • mph 17:50 03.november 2014.

    To itak, meni se samo zdi res vrhunsko butasto, da jo odstavijo in se še naprej imenujejo ZAvezništvo Alenke Bratušek. :-))) Ni mi sicer jasno kaj čakajo z skupinskom odstopom iz take stranke in ustanovitvi nove. Kakšno ime bi ji ...prikaži več lahko dali, raje ne bom ugibal, da ne bom izpadel nesramen. :-)

  • Ferluci 13:08 03.november 2014.

    Očitno so fantje prepričani, da je njena stranka odlična blagovna znamka... in pri svoji bistroumnosti še vedno ne vedo, da je čisto preprost ZAjEB.

  • Ferluci 13:03 03.november 2014.

    Seveda je res. Brutalka bo tako in tako odpadla in propadla sama po sebi in s seboj - po zakonu narave.