Slovenija
2499 ogledov

"Janševa ministrica, ne pa ministrica za izobraževanje"

Simona Kustec Tamino Petelinšek/STA
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) med svojim članstvom ter ostalimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbira podpise za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec.

"Ministrica prof. dr. Simona Kustec je najbolj odgovorna za zgrešene ukrepe Vlade RS pri spoprijemanju z epidemijo covida-19 na področju vzgoje in izobraževanja," pravijo v Svizu ter ministrico in vlado obtožujejo ravnanja v nasprotju s prepričanjem, da se vrtci, šole, dijaški domovi in fakultete zapirajo zadnji in odpirajo prvi. Zbiranje podpisov se bo začelo jutri. "Zaposleni se bodo sami odločili, ali bodo pristopili k podpisu," pravi Jelka Velički, predsednica glavnega odbora SVIZ.
Ključni namen zbiranja podpisov je v tem, da zaposleni v izobraževanju, ki jih je okoli 37 tisoč, izrazijo svoje mnenje glede šolske politike v zadnjem letu. 

Učenci, dijaki in študentje plačali visoko ceno

V Svizu poudarjajo, da so zaradi številnih zgrešenih odločitev oblasti, neopravičljivo visoko ceno plačali otroci, učenci, dijaki, študenti in celotni vzgojnoizobraževalni sistem.

"Ukrepi so se sprejemali prehitro in so bili velikokrat zgrešeni," pravi Velički in poudarja, da zaposleni v izobraževanju niso imeli nobene možnosti, da bi pri tem sodelovali.
"Ta problem najbolje demonstrira izjava ministrice, da se bodo stvari uredile same," pravi glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj. "Namesto, da bi bila izobraževalna politika prilagojena epidemiji z vsemi varnostnimi ukrepi, prilagoditvami organizacije in skrbjo za tiste učence in dijake, ki so imeli slabše pogoje in bila del rešitve, je izobraževanje postalo žrtev neustreznega odnosa celotne vlade." 

Učenci, dijaki in študentje so se večino časa šolali na daljavo, kar je po mnenju številnih strokovnjakov vodilo v veliko neenakost. "Šole in vrtci so bili zaprti predolgo. Velike posledice se kažejo in se bodo kazali," pravi Velički. Zaradi izobraževanja na daljavo je prilagojena tudi matura, prvi izpit, esej iz materinščine, dijaki pišejo danes. 
Kustečeva jim je voščila tako: 

  

"Po letu dni, odkar v zapletenih okoliščinah vodi izjemno zahteven resor, je postalo povsem očitno, da prof. dr. Simona Kustec ni kos nalogam, da njeno vztrajanje na čelu ministrstva škoduje kakovosti vzgoje in izobraževanja v naši državi, zato jo zaposleni v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, osnovnih šolah in zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, dijaških domovih ter na fakultetah pozivamo, naj odstopi." 

"Janševa ministrica, ne pa ministrica za izobraževanje"

Ravnanje ministrice je bilo velikokrat nedorečeno, na eni strani je idealizirala kakovost izobraževanja v Sloveniji, na drugi strani pa je žalila zaposlene v izobraževanju, ko je namigovala, da pred epidemijo sploh niso znali prižgati računalnika, je poudarila predsednica Sviz. 

"Prof. dr. Simona Kustec je v prvi vrsti ministrica v vladi pod vodstvom Janeza Janše, ne pa ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki bi prednostno izpostavljala in zagovarjala specifične cilje, potrebe ter interese vzgoje in izobraževanja," poudarjajo v Svizu, kjer ugotavljajo, da izobraževalno politiko v vladi očitno usmerjajo drugi.
"Izobraževalna politika v tej državi se je razpustila in če obstaja v nekih fragmentih, se oblikuje izven področja resorja ministrstva, zelo arbitrarno in naključno jo vodijo enkrat enkrat predsednik vlade, drugič minister za zdravje in tretjič skupine, ki imajo vpliv," pravi Štrukelj. 

 

 

 

Komentarjev 9
  • kapibara1 16:15 04.maj 2021.

    Hijene dajte ji že MIR ! Poglejte raje rabote "vaše" Kukovićeve, glede socialne politike+ priseljevanja+ odločb o državnih pomočeh.. Ni se ji zastonj Putin osebno zahvalil..

  • mirror 13:26 04.maj 2021.

    SVIZ in Štrukelj spokajta. SVIZ je kapitalist, ki obrača denar članarin sindikatov na Delavski Hranilnici.

  • Decko 12:34 04.maj 2021.

    Ona je posledica navodil vodje , ki je glavni vzrokvseh tezav. Da prisiliš otroka v veplenje,katerih bodo stranski učinki znani šele čez leta, se je potrebno resno vprašat o mentalnem zdravju