Slovenija
11 ogledov

Zahtevajo pojasnila Györkös Žnidarjeve

Vesna Györkös Žnidar Anže Petkovšek
Poslanci zahtevajo pojasnila notranje ministrice glede preiskave v pisarnah poslanske skupine ZaAB. Je bila kršena avtonomija DZ?

Vodje poslanskih skupin v državnem zboru so sinoči zahtevali pojasnila notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar glede nedavne preiskave v poslanski skupini ZaAB.  "Ni problem sama preiskava, problem je, kako se je to zgodilo," pravi vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer, ki meni, da pri preiskavi v DZ šlo za grob posega v avtonomijo DZ, oviranje delovanja DZ in ogrožanje poslanske imunitete.

"Tako, kot se je zgodilo, se ne sme zgoditi več. Ali lahko FBI vkoraka v kongres?" sprašuje Möderndorfer.

Brglez: S preiskavo se ne bi strinjal

"Razumel bi, da ima kateri poslanec v pisarni milijon evrov nepojasnjenega denarja, ali da ima tam orožje, ne razumem pa, da iščejo zadeve, ki bi jih lahko dobili na drugačen način," pravi vodja poslanske skupien SD Matjaž Han.

"Če pride še enkrat do takega dogodka v DZ, reakcije zagotovo ne bi bile iste," pravi predsednik DZ Milan Brglez. "Zdaj niti pomislil ne bi na to, da bi bil samo seznanjen. Na zapisniku bi moralo pisati, da se s tem ne strinjam" dodaja Brglez, ki je od notranje ministrice že zahteval dodatna pojasnila.

Interpelacija proti notranji ministrici?

Na dodatna pojasnila čakajo tudi v SMC. "Ugotoviti je treba, ali je postopek potekal zakonito in transparentno. V primeru nejsnosti in napak bomo terjali odgovornost in sankcije," pravi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Predstavniki poslanskih skupin včeraj še niso hoteli govoriti o tem, ali bi zaradi morebitnih nepravilnosti pri preiskavi zahtevali interpelacijo notranje ministrice. Ta je dan po preiskavi zavrnila očitke na račun policije. "Izvedla je tiste ukrepe, ki so po zakonu potrebni, da se zagotovijo dokazi," je dejala Györkös Žnidarjeva in poudarila, da pri izvedbi hišnih preiskav nikogar ne obveščajo vnaprej.

Komentarjev 5
  • Kranjica 21:20 18.marec 2015.

    Vsi tisti poslanci, ki sedaj ,kar naenkrat branijo AB, prej pa so jo složno kritizirali, naj najprej preštudirajo zakone, nato pa dajejo izjave za javnost.

  • jaki 17:33 18.marec 2015.

    nosijo noževe? Ne moreš skrit katere pasme si!

  • jaki 17:32 18.marec 2015.

    dragec je kronan vosu!