Slovenija
40 ogledov

Zahtevajo sestanek z Janšo

Zaradi korupcije pri nakupu tovornjakov je Berislav Rončević prvi minister, nekd Žurnal24 main
Avtoprevozniki od premierja Janeza Janše zahtevajo, naj zaradi naraščajočih cen goriva sprejme učinkovite ukrepe.
 
 

Če se v tem roku ne bo zgodilo nič, bo na cestah kaos.

Emil Milan Pintar, Avtoprevozniška zbornica

 
Sestanek s premierjem pričakujejo prihodnji teden, če pa se ta na njihove zahteve ne bo odzval, ne izključujejo protestov. Od vlade želijo podporo za zvišanje cen prevoznine, spodbudo za oblikovanje in sprejem naftne klavzule, ki naj bo obvezni sestavni del prevoznih pogodb, ter podporo predlogu evropskih držav za znižanje trošarin za profesionalno pogonsko gorivo.

Zahtevajo tudi ustrezen nadzor cestnega prevoza blaga, s čimer bi se preprečila nelojalna konkurenca tujih in domačih prevoznikov, pripravo ustrezne prometne politike tranzitnega prometa, takojšnjo realizacijo subvencij za nakup ekološko primernejših vozil in zamrznitev novih obremenitev, kot so cestarine, takse in davki do ureditve razmer na prevoznem trgu.

Po besedah direktorja združenja za promet in zveze pri GZS  Roberta Severja se je cena goriva v Sloveniji v zadnjem letu povečala za 21 odstotkov, v zadnjem letu in pol pa kar za dobrih 38 odstotkov. "Rast cen goriva in prevozniških stroškov od prevozniškega podjetja zahteva zvišanje cen prevoznine. Če se nafta denimo podraži za 30 odstotkov, se stroški povečajo za 15 odstotkov, cena prevozniške storitve pa za 4,5 odstotka," je ponazoril Sever. Predsednik Avtoprevozniške zbornice Lojze Rehar je razmere v avtoprevozništvu označil za dramatične, saj avtoprevozniki ustvarjajo izgubo, delež slovenskih tovornjakov na slovenskih cestah pa že naglo upada.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.