Slovenija
43 ogledov

Zahtevajo zaslišanje prikritih

Sojenje obtoženima Boštjanu Razingarju (na sliki desno) in Amirju Bešiću se bo z Žurnal24 main
Sojenje. Obramba Razingarja in Bešića: Policija krši pravico do obrambe.

Kranj. “Obramba ima vso pravico zaslišati izvajalce prikritih preiskovalnih ukrepov. Odgovor Policijske uprave Kranj je nesprejemljiv ter pomeni kršitev pravice do obrambe in poštenega sojenja,” je na včerajšnji obravnavi proti Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću, obtoženima za več ropov na Gorenjskem, dejal Peter Žnidaršič, zagovornik prvoobtoženega.

Na zahtevo obrambe je sodni senat znova posredoval zahtevo za zaslišanje vsaj nekaterih kriminalistov, udeleženih v preiskavi 16. decembra 2008, z zagotovitvijo anonimnosti teh prič. Kriminalist Dušan Jotič je odgovarjal na številna vprašanja obrambe v povezavi s postopki prikritega opazovanja osumljencev med samo preiskavo ropov ter po mnenju obrambe mnogimi neskladji v poročilih in uradnih zaznamkih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Zaščita kriminalistov
Obramba je že na prejšnji obravnavi zahtevala zaslišanje preiskovalcev, ki so sodelovali v prikritih preiskovalnih ukrepih 16. decembra 2008, ko naj bi si obtoženca ogledovala kraj ropa in ga načrtovala. Zahtevo je policija zavrnila na podlagi zaščite taktik in načina dela ter zaščite varnosti kriminalistov, čemur pa obramba nasprotuje, češ da si policija jemlje pravico odločanja, kako bo videti dokazovanje na sodišču.

Obramba se je tudi spotaknila ob spremembo obtožnice s strani tožilke Irene Kuzma, ki jo je, kot je pojasnila, spremenila zato, ker obtožnica za sum vnaprejšnjega dogovarjanja storilcev za izvedbo kaznivega dejanja dopušča uporabo dokazov, zbranih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi v dokazne namene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.