Slovenija
44 ogledov

Zahtevali bodo odškodnine

Andrej Poljšak pravi, da želijo več pojasnil glede novega strelišča pod Sveto tr Žurnal24 main
DPN Poček. Občani brez jasnih odgovorov na vrsto pomislekov. Mors: Oporišča ne bo.

“Naš največji pomislek je, ali bo Slovenska vojska (SV) stalno navzoča na tem območju in ali bo po sprejemu in izvedbi državnega prostorskega načrta (DPN) poligon Poček postal vadišče sil Nato,” je povedal Andrej Poljšak, predsednik Krajevne skupnosti Prestranek.

DPN za Osrednje vadišče SV Postojna je od ponedeljka javno razgrnjen, med okoliškimi prebivalci pa že vzbuja vrsto pomislekov. “Na sestanku s predstavniki ministrstev za okolje ter obrambo in pripravljalci DPN jasnih odgovorov nismo dobili. Pričakujem, da jih bomo na javni obravnavi naslednjo sredo v Prestranku,” je dejal Poljšak.

Z ministrstva za obrambo (Mors) so nam včeraj odgovorili, da na tem območju nikoli ni bilo in tudi ni predvideno nobeno vojaško oporišče. “Navzočnost na poligonu ne bo nič večja kot zdaj,” so zagotovili.

Kdaj zapore?
Okoli vadišča je predvidena postavitev do 50 zapornic, ki jih bo SV zapirala glede na obseg dejavnosti. Krajane zato zanima, ali bo gibanje za pohodništvo, lovstvo, kolesarstvo še bolj omejeno. “Pričakujemo, da se bo SV z lokalnim prebivalstvom dogovorila o točnem številu dni na leto, ko bo zapirala zasebne parcele v varnostnem območju,” je poudaril Poljšak in dodal, da bodo lastniki zahtevali odškodnine za parcele, ki so na po novem razširjenem varnostnem območju in jih zato ne bodo mogli prosto uporabljati. V zvezi s predvidenimi platoji za brezpilotna letala na Morsu pojasnjujejo, da ne gre za letališča, temveč za izravnane travnate površine, kjer bo urjenje z modeli oziroma maketami letal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.