Slovenija
13 ogledov

Zahtevali bodo poračune

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Sindikati dejavnosti in območni sindikati pri ZSSS so se dogovorili za enoten nastop v dogovarjanjih z delodajalci v primerih skrajševanja delovnega časa.

V podjetjih, ki bodo ob skrajšanju delovnega časa prejela subvencijo in znižala plače ter obenem v tekočem poslovnem letu izkazala dobiček, so zahtevali poračune. Sekretar Zveze svobodnih sindikatovMilan Utroša je dejal, da bo v večini podjetij, ki bodo skrajšala polni delovni čas, prišlo do znižanja plač. Zato bodo v podjetjih, kjer bodo sklepali sporazume o skrajševanju delovnega časa, znižanje pogojevali s tem, da se bodo subvencije namenile za plače delavcev.

Subvencije se ne more preleviti v dobičke!
Če subvencije ne bodo namenjene plačam delavcev in bodo podjetja ustvarila dobičke, bodo sindikati zahtevali, naj se opravijo poračuni plač tem delavcem. "Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo, da se subvencije iz državnega proračuna prelivajo v dobičke podjetij," je dejal Utroša.

Gre za skrajni ukrep
Sindikati dejavosti in območni sindikati pri ZSSS so se dogovorili, da bodo območne organizacije sindikatov polno sodelovale v pogajanjih z delodajalcih, ki želijo skrajšati polni delovni čas oziroma skleniti dogovor s sindikatom o skrajšanju delovnika. Še vedno pa je delavec tisti, ki odloča, ali bo pristal na znižanje plače. ''Zgolj dogovor o skrajšanju polnega delovnega časa s predlogom za znižanje plač ne sme biti edini ukrep, ki naj bi podjetje rešil iz krize. To mora biti skrajni ukrep," pa je prepričan izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.