Slovenija
2 ogledov

Zahtevana donosnost na obveznice pod šestimi odstotki

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Donos do dospelosti slovenskih 10-letnih obveznic se je danes na sekundarnem trgu znižal pod šest odstotkov.

Zahtevana donosnost je namreč v današnjem trgovanju glede na izhodišče na elektronski borzi MTS upadla za 0,21 na 5,93 odstotka.

Današnji padec povprečne obrestne mere na slovenske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo 10 let je zmanjšal tudi pribitek slovenskih na referenčne 10-letne nemške obveznice. Ta zdaj znaša 4,34 odstotne točke (ob koncu trgovanja v torek je znašala 4,57 odstotne točke).

Stroški zadolževanja Slovenije so se v zadnjem obdobju na sekundarnem trgu gibali nad šestimi odstotki, še v začetku septembra pa so presegali psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju ekonomistov državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Znižanje zahtevane donosnosti je dobra novica tudi v luči načrtovanega zadolževanja Slovenije na dolarskem trgu. Tri izbrane banke so namreč ta teden začele predstavljati Slovenijo investitorjem v finančnih središčih v ZDA in Veliki Britaniji. Slovenija namreč še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice v višini 1,5 milijarde dolarjev in računa na uspešnost njene izdaje.

V tej luči so signali, ki jih Slovenija pošilja v tujino, zelo pomembni.

Komentarjev 1
  • dragec 09:00 18.oktober 2012.

    Sumim, da so američani tako naivni in kupili naše obveznice?