Slovenija
21 ogledov

Zajtrk otrokom odnesla pozeba

Tradicionalni zajtrk Saša Despot
Ministrstvo odgovarja učiteljici na pismo Brošure ne bodo nasitile lačnih otrok. Za zloženke in promocijo v medijih porabili 30 tisoč evrov.

"Letos dobavitelji (živilska podjetja, kmetje) živil za tradicionalni zajtrk niso mogli zagotoviti z donacijo, ker se zaradi pozebe, toče in predvsem suše soočajo z močno zmanjšanim pridelkom medu, sadja, krme in žit, prav tako pa na živilska podjetja in kmetije vpliva gospodarska kriza." Tako ministrstvo za kmetijstvo in okolje odgovarja učiteljici, ki v javnem pismu Brošure ne bodo nasitile lačnih otrok sprašuje, kako naj lačnim otrokom deli samo zloženke.

Lansko leto donacije

Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) so lansko leto pripravili na podlagi donacij živilskih podjetij in kmetij ter tako na vrtce in osnovne šole dostavili več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53.600 litrov mleka, 3220 kg medu in 32.000 kg jabolk. "Vrednost živil je bila ocenjena na preko 100 tisoč evrov, medtem ko je bila s strani trgovca zagotovljena tudi distribucija živil po celi Sloveniji," pojasnjujejo na ministrstvu. Ker pridelovalci in živilska podjetja živil letos niso zagotovila, se je medresorska delovna skupina, ki je letos koordinirala projekt, šolam predlagala, da projekt TSZ izvedejo iz sredstev za šolsko prehrano v skladu s svojimi zmožnostmi. Vrtci in šole so se tako za izvedbo zajtrka odločili prostovoljno.

Učiteljico je sram

Učiteljica je pred otroci v zadregi. "Ne vem, kako prepričljiva bom jutri v razredu, ko jim bom delila brošure in jih poskušala prepričati, naj jedo zdravo in kupujejo lokalno. Ne vem, kolikim se bodo cedile sline ob mojem pripovedovanju, kako mora izgledati tradicionalni zajtrk - na sliki," piše v pismu. "Jaz bi raje, da bi ga občutili v želodcih. Vsekakor me bo sram in ne vem, če bom lahko tiho," dodaja in se sprašuje, koliko lačnih otrok bi lahko nahranili z denarjem, ki so ga porabili za tiskanje.

30 tisoč evrov za promocijo

Na kmetijskem ministrstvu odgovarjajo, da stroški za plakate, 200 tisoč zloženk in 180 tisoč magnetkov znašajo okoli 15 tisoč evrov, prav toliko pa še oglaševanje v časopisih in na radiu. "Pri projektu TSZ ne moremo primerjati aktivnosti, kot obveščanje javnosti o pomenu hrane, kar je namen projekta, s tem, da se otrokom za enakovreden znesek nakupi živila," poudarjajo in pojasnjujejo, da so ukrepi v tem primeru usmerjeni dolgoročno na izboljšanje situacije v podjetjih in kmetijah, ter imajo številne pozitivne učinke, kot je povečanje števila delovnih mest s spodbujanjem lokalne predelave hrane, ne samo na enkraten obrok zajtrka otrok v letu. Dodajajo pa tudi, da bodo prihodnje leto projekt poskusili izpeljati na način, kot je bil v osnovi zasnovan, torej na podlagi donacij ponudnikov.

Komentarjev 5
  • feferon 12:17 23.november 2012.

    Pa saj nimajo učiteljice nič s tem. Sicer so same rekle, da bi to otrokom lahko povedale same zastonj.

  • Pepe007 12:14 23.november 2012.

    Učiteljica bi lahko storila prvi korak. Njena letna bruto plača presega 30.000€. Če še najde dve kolegici, ki se odrečeta plači, lahko ministrstvo pokrije stroške slovenskega zajtrka. Upam, da je to jasno predstavila otrokom. Kot drugo bi jim tudi ...prikaži več lahko predstavila, da če bi s kolegi zahtevali denimo 2 delovna zvezka na učenca manj in bi delali z virtualnim gradivom, bi starši skupaj spet prihranili za nekaj slovenskih zajtrkov.Kot tretje bi mogoče ugotovila, da če bi se učitelji odrekli enemu dnevu izobraževanja na leto, da bi bil spet plačan slovenski zajtrk.Kot četrto bi mogoče ugotovila, če bi se vsa preostala izobraževanja vršila na daljavo, bi spet denar ostal...Jebe.m javni sektor, ki samo študira, da je neka firma zaslužila 15.000€ in zato obogatela, pred svojim pragom pa ne bi kontejnerja smeti pospravil. Naj najprej tam poiščejo prihranke. Je zelo veliko možnosti.

  • miho 11:26 23.november 2012.

    Največji del cene prehrane odpade na stroške trgovskih marž. Kmetje dobijo od tega zanemarljivo malo, zgolj drobtinice. Ali MKO ne more vplivati na trgovske marže na področju prodaje hrane, ki so pri nas res nesramno visoke? Kmet dobi 1/10 tega, ...prikaži več kar plačamo za kruh in ostala živila, MKO pa se usmerja zgolj v kmetijstvo in kmetijske subvencije - kmetijske subvencije pa ne bodo zmanjšale marž trgovcem, kvečjemu jih bodo še povečale, ker bodo lahko kmetje prodajali še ceneje!!!