Slovenija
15577 ogledov

Zakaj bi našim bankam plačevali provizijo, če je tukaj praktično vse zastonj

Kreditne kartice
Ob rasti spletnega in mobilnega bančništva so v Sloveniji vse bolj priljubljene tudi tuje spletne banke. Po podatkih Fursa se število prebivalcev Slovenije, ki uporabljajo storitve spletnih bank N26 in Revolut, povečuje in se je do konca letošnjega prvega polletja povečalo na 13.000.

Za opravljanje plačilnega prometa in odprtje plačilnega računa s personalizirano številko, kot je IBAN, si lahko vsak izbere domačo ali tujo banko, klasično ali spletno. Vendar pa mora tisti, ki je odprl plačilni račun v tujini, to prijaviti Finančni upravi RS (Furs). To velja tako za odprtje plačilnega računa v državah EU kot ostalih tujih državah, so povedali na Fursu.

Ker prijave o odprtju računa v tujini vodijo za posamezno banko, so podali podatke o njihovem odprtju za dve tuji spletni banki, ki sta, kot so nedavno ugotovile Finance, med prebivalci Slovenije najbolj priljubljeni. Pri banki N26 s sedežem v Nemčiji je imelo konec junija odprt račun okoli 9500 zavezancev, pri banki Revolut s sedežem v Veliki Britaniji pa 3500.

S tem, ko posamezne banke strankam omogočajo uporabo spletnega in mobilnega bančništva, sta obe obliki v Sloveniji v velikem porastu, raste pa tudi število tistih, ki za svojo banko izberejo tujo spletno banko. V enem letu se je po podatkih Fursa število komitentov iz Slovenije pri N26 povečalo za nekaj manj kot 67 odstotkov, pri banki Revolut pa za skoraj 150 odstotkov.

Prednosti spletnih bank, katerih storitve se opravlja s karticami ali telefonom, le nekatere od njih ponujajo spletno bančništvo, so po navedbah njihovih uporabnikov v enostavnejši in cenejši uporabi, večji fleksibilnosti, kot je nakazovanje denarja kadarkoli, ob hkratni precejšnji varnosti, pa tudi v drugih možnosti plačevanja.

Slabosti spletnih bank pa so predvsem, da ne ponujajo vseh standardnih bančnih storitev, kot jih ponujajo klasične banke, kot so denimo krediti. Vendar storitve nadgrajujejo, tako da nekatere od njih ponujajo potrošniške kredite, ne pa tudi dolgoročnih, stanovanjskih.

Pri izbiri je treba razlikovati med spletno banko in mobilno denarnico, ki omogoča fizično in internetno plačevanje s telefoni in drugimi napravami in v katere je treba denar naložiti. Mobilne denarnice imajo za svoje komitente domala vse banke v Sloveniji, v državi so med bolj znanimi še Mbills, Valu, MPay in Apple Pay.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Bancnik43 15:20 22.september 2019.

    Slovenske banke so groza. Odprl sem si N26 in kasneje še Revolut, ki mi je vseeno malo prijaznejši in tudi provizije pri menjanju valut so minimalne. Sta pa ibe banki veliko boljši, hitrejše transakcije, podpora strankam je 24/7 in povrhu ...prikaži več še zastonj (osnovni paket). Če kdo razmišlja o odprtju banke Revolut lahko uporabi mojo kodo in oba prejmeva 10€ in brezplačno dobite tudi kreditno kartico. https://revolut.com/referral/jaka46uwv!G10D14

  • SiByte 22:22 08.avgust 2019.

    N26 uporabnik od dneva, ko je bil na voljo pri nas in sem zelo zadovoljen nudi vse kar potrebujem. Krediti, limiti in tako naprej pa so le načini kako čim bolj legalo okrast uporabnika, pri že tako ali tako preplačanih storitvah.

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 20:10 02.avgust 2019.

    Mbils zastonj placevanje poloznic ni provizije, niti za polog ne, ko jebe banke