Slovenija
46 ogledov

Zakaj danes ni treba v službo?

Marijino vnebovzetje na Brezjah Janez Kotar
Danes je praznik Marijinega vnebovzetja, ki ni državni praznik, a je dela prost dan.

Katoličani danes praznujejo Marijino vnebovzetje. Slovesna bogoslužja bodo potekala po številnih cerkvah, posvečenih Mariji

Verska resnica še niti 70 let

Marijino vnebovzetje je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo", šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.
 

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Nadškof Zore bo slovesno mašo in procesijo ob štirih popoldne vodil tudi v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti na Dolenjskem. Mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl bo dopoldne maševal na Ptujski Gori, še pred bogoslužjem pa bo molitvena ura s prošnjo za varstvo pred terorističnimi napadi in za preprečitev sovraštva.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev. Obeležili pa ga bodo 28. avgusta.

V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tudi dela prost dan.

Komentarjev 11
  • Avatar kbm
    kbm 09:07 17.avgust 2016.

    Bog ti pomagaj, potrebuješ pomoč.

  • leonardo 10:10 16.avgust 2016.

    Mi prosim korenjak, ki mi je dal minus pove zakaj?????

  • mph 21:15 15.avgust 2016.

    Razumljivo. :-) Otroci nimajo kaj delat na plaži po 11h, idealno je od 8h nekje naprej, ... popoldan pa izlet. No, seveda ne na Triglav :-) kolikor pač otroci zdržijo.