Slovenija
52 ogledov

Zakaj dežurstev ne dajo

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Minister Marušič. “Zdravniki morda ne spadajo v sistem plač v javnem sektorju.”

(Foto: Žurnal24) Februarja je bilo v javnem sektorju za dežurstva izplačanih 2.102.500 evrov, od tega za dežurstva v zdravstvu 2.039.200 evrov. To je 96,99 odstotka celotnega zneska.

Zdravniki zaostrujejo. Pogajanja. Za zdravnike je sprejemljiv zgolj umik predlaganega zmanjšanja plačila dežurstev; kompromisa ni, je ministru Dorijanu Marušiču sporočil Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides. “Če vlada ocenjuje, da smo zdravniki preveliko breme za slovensko državo, nas ima možnost izločiti iz sistema javnih uslužbencev,” pravijo v Fidesu.

Zaslužki. Zdravnik specialist, uvrščen v najvišji, 57. plačni razred, za nočno dežurstvo na praznik dobi 63 evrov. To je najvišja postavka za dežurstvo v zdravniškem poklicu in je narejena na predpostavki, da so plačna nesorazmerja odpravljena. V najvišje plačne razrede bo po podatkih ministrstva za zdravje takrat uvrščenih več kot tisoč ali 20 odstotkov zdravnikov.

Dežura le četrtina sester
Dodatki za dežurstva so izračunani glede na osnovno plačo. Srednja medicinska sestra, ki ima v najvišjem, 29. razredu osnovne plače 1.400 evrov, za nočno dežurstvo na praznik dobi 21 evrov. To je najvišja postavka, ki jo za dežurstvo lahko dobi srednja medicinska sestra. “Le 25 odstotkov medicinskih sester dela dežurstva, preostalih 75 jih dela v turnusih. Dežurstvo je oblika dela, plačana bistveno bolje kot turnusno delo, ki poteka tudi ponoči in ob nedeljah,” pravi Jelka Mlakar, predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Policisti in cariniki izvzeti 
Policisti in cariniki dobivajo dodatke za delo prek polnega delovnega časa; njihov delovnik sicer poteka v izmenah ali pa je delovni čas neenakomerno razporejen. Najvišje uvrščen policist (31. plačni razred) za nočno delo na praznik dobi 23 evrov. Ker policisti ne opravljajo dežurstev, jih novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ne predvideva prepolovitev plač dežurstev, ne bo prizadela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.