Slovenija > Komentarji in kolumne
268 ogledov

Zakaj gredo Jankoviću na živce lastniki toplotnih črpalk?

Ker ima zaradi Ljubljančanov, ki se ogrevajo na energetsko bolj učinkovite načine, Energetika Ljubljana, ki skrbi za plinovod in toplovod, manj dobička.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Družba je pomemben "mecen", ko gre za Jankovićeve projekte. Lani je imela za 5,6 milijona evrov dobička pred davki. To je denar, ki v večji meri konča v blagajni ljubljanske občine.

"Že ves čas opozarjamo, da se s projekti, kot je Mesarski most, izčrpava javna podjetja. Kakšne razloge je imela Energetika, da je investirala v ta most?" se je pred natanko tremi leti na seji mestnega sveta spraševala Mojca Kucler Dolinar iz vrst NSi, ki odgovorov ni dobila. Energetika Ljubljana je za most plačala 3,5 milijona evrov.

Ko je "treba" zaradi dotrajanosti zamenjati plinsko napeljavo ali cevi za toplovod, ki so zakopane pod mestnimi ulicami, te po koncu del z novimi tlakovci dobijo bleščečo podobo. In Janković se lahko pohvali, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu.

Ko so se na magistratu pred leti odločili, da bodo posodobili plinsko, ogrevalno in komunalno infrastrukturo v centru mesta, so samo za novo tlakovanje starega mestnega središča plačali 1,7 milijona evrov. Kdo je bil med plačniki? Tudi Energetika Ljubljana, kakopak.

Seveda Janković nad scenariji, ki bi kuri, ki mu nosi zlata jajca, pristrigli peruti, viha nos. Pa ne le to. Z odlokom takšno početje prepove.

V odloku o načrtu za kakovost zraka poudarja, da želi zmanjšati onesnaževanje, v istem zamahu pa naredi vse, da se posla ne bi odžiralo toplarni, ki za ogrevanje vode uporablja premog (tega, mimo grede, uvažajo iz Indonezije). Kdo je tu nor?

Komentarjev 2
  • se_eden 23:43 24.oktober 2014.

    me prav zanima, koliko jih je od teh 30.000, ki so imeli zdaj poplave, volilo Z. J. za župana?!

  • jaki 18:37 24.oktober 2014.

    Kdo je tu nor? Folk, ki topizdo voli.