Slovenija
20 ogledov

"Zakaj imajo elektriko, mi pa ne?"

sneg logatec Anže Petkovšek
Pri Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da sledijo napetostnemu vrstnemu redu, in prosijo za potrpežljivost.



"V ožjem središču Logatca smo spet brez elektrike,"
je včeraj popoldne potožil bralec iz Logatca. Kot je dejal, so imeli elektriko od 1. do 10. ure, nato je sledil nov mrk. Ker v drugem delu Logatca težav niso imeli, ga je zanimalo, po kakšnih prioritetah poteka vzpostavljanje električnega omrežja. 


Na Elektru Ljubljana, kjer sanirajo električno omrežje na Logaškem, pojasnjujejo, da nihče ne "odloča" o tem, ali na nekem področju napajanje z električno napetostjo bo ali ne, ampak je to v celoti odvisno od konfiguracije omrežja in obsega okvar.

Najprej glavne trase

"Pri odpravi okvar je treba slediti načelu 'od vira h končnemu odjemalcu', kar pomeni, da je treba okvare odpravljati po napetostnem vrstnem redu," pojasnjuje Majda Dodevska z Elektra Ljubljana. Tako je bila na Notranjskem v preteklih dneh prioriteta ponovna vzpostavitev visokonapetostnega, 110-kilovoltnega napajanja, saj se iz njega napajajo tudi nižje napetostne ravni. "Pri sanaciji imajo prioriteto glavne trase, sledijo odcepi z glavnih tras omrežja, šele nato pride na vrsto nizkonapetostno omrežje do posameznih odjemalcev."

Prosijo za potrpežljivost

Temu prioritetnemu vrstnemu redu so po besedah Dodevske sledili tudi v Logatcu, kjer so najprej vzpostavili 110-kilovoltno napajanje do RTP Logatec, nato sanirali izvode iz RTP, ki pa so v ujmi utrpeli različne okvare. "Zaradi opisanega vrstnega reda sanacije omrežja tako tudi ni mogoče doseči, da bi celo naselje istočasno dobilo napajanje," pojasnjuje Dodevska. "Še enkrat velja poudariti, da je obseg okvar na omrežju izjemno velik in da bo trajalo še kar nekaj časa, preden bo omrežje znova normalno delovalo, zato vse odjemalce še enkrat prosimo za potrpežljivost."

Komentarjev 3
  • miro 19:22 11.februar 2014.

    Marsikdo bi lahko priskočil na pomoč pa ne . Malo se uprašajmo koliko je dela sposobnih oseb v SLO pa sedi križem rok. Res je da nemore vsak priklaplat in popravljat dalnovodov oz sekat dreves razžagavat podrtega drevja LAHKO PA ...prikaži večPA BI ODMETAVALI VEJEVJE ALI KAKO DRUGAČE POMAGALI a se to ne dogaja oz so redke svetle izjeme. POTREBNO BI BILO MOBILIZIRAT VSE KI SO DELA ZMOŽNI IN NIMAJO SVOJIH DELAVNIH OBVEZNOSTI V PODJETJIH . Na ta način bi bilo že veliko več postorjenega NE PA SE ZNAŠAT nad tistim, ki se trudijo da bi se stanje čimprej kolikor toliko normaliziralo, da bi vsaj vsa gospodinstva imela elektriko in bile ceste prevozne. ČE SEM MALO KRITIČEN DO Določenih inštitucij, vlade ZATAJILI ste na najvišjem nivoju kjer bi moralo bit to pošlihtano. MORDA PA SE LE ZBUDITE IN UKREPATE V TEJ SMERI, DA SE POSKUŠA ČIMPREJ SANIRAT ČIMVEČ. Morda sem biu sedaj malo piker a mislim da se bo marsikdo strinjal zmenoj.

  • 4krogci 18:28 11.februar 2014.

    najlazje je doma sedet in se pritozvat zakaj sosed nekaj ima jaz pa ne!

  • Marko Slovenia 17:30 11.februar 2014.

    sej bo Alenka vzela šeen KREDIT ni panike!!!