Slovenija
35 ogledov

"Zakaj je bilo treba čakati osem dni?"

Sestanek pri Virantu Boštjan Tacol
Prvi odzivi na imenovanje mandatarja. SDS: Prav, da mandatarstvo dobi relativni zmagovalec. V NSi in SLS ga ne bodo podprli. SD: Janković trenutno nima zadostne podpore.

Zoran Janković, relativni zmagovalec volitev in predsednik Pozitivne Slovenije, se je predsedniku države zahvalil za imenovanje za mandatarja, saj je s tem po njegovih besedah presekal "politično pregovarjanje". Poudaril je, da pogajanja potekajo in da bi bila lahko koalicijska pogodba usklajena tekom jutrišnjega dne. Dejal je, da je zdaj čas dogovorov, ne čas iskanja razlik.

Ne bodo ga podprli

Predsednici NSi Ljudmili Novak se zdi prav, da je predsednik republike Danilo Türk za mandatarja predlagal Zorana Jankovića kot relativnega zmagovalca volitev, a je ob tem pričakovano napovedala, da NSi Jankovića v državnem zboru ne bo podprla.

Jankovića ne bodo podrli niti v SLS, je povedal predsednik stranke Radovan Žerjav. Dejal je še, da ta trenutek koalicijska pogajanja s SDS glede koalicijske pogodbe Janeza Janše ne potekajo.

"Končno!"

V SDS so uradno potrdili svoje že znano stališče, da je prav, da gre mandat za sestavo nove vlade relativnemu zmagovalcu volitev. Če ta ne bo mogel sestaviti vlade, pa so mogoče tudi druge možnosti. Nekoliko burnejši je bil odziv stranke na omrežju Twitter. "Končno! Zakaj je bilo treba čakati osem dni? Zadolženost Slovenije se je v tem času povečala za 50 milijonov evrov," so zapisali.

Predsednik Liste Virant in predsednik državnega zbora Gregor Virant je pozdravil odločitev predsednika, da predlaga mandatarja. "To je modra odločitev, ki vse stranke sili v to, da se v relativno kratkem času odločimo o koaliciji. Lista Virant bo svojo odločitev sprejela pravočasno," je dejal. Virantova stranka se sicer o vstopu v koalicijo pogovarja tako z Jankovićem in SD kot v okviru desnosredinskih strank, torej s SDS, SLS in NSi.

"Janković trenutno nima podpore"

V SD odločitev predsednika države o imenovanju Türka pozdravljajo, vendar je po njihovem mnenju "šibka točka predloga ta, da gospod Janković trenutno nima zadostne podpore". Zato pričakujejo, da bo Janković pospešil pogajanja glede podpore izvolitvi.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec nad predlogom ni bil presenečen. Današnjih pogajanj se sicer ne namerava udeležiti, je pa pogajalska skupina DeSUS oblikovala svoja izhodišča za vstop v koalicijo. Erjavec je dejal, da bodo ta izhodišča veljala za vse, s katerimi bodo potekali pogovori o koaliciji.

Komentarjev 3
  • gec 17:57 05.januar 2012.

    PAMETNJAKOVIČ ZIC DAJ MI NAREDI USLUGO IN NE HODI VEČ NA NOBEN FORUM,NE TIssNE MIRKO NE VAMA PODOBNI.JANKOVIČ JE ŽE MANDATAR....SAMO PREDSEDNIK VLADE ŠE NI.RES VAS PROSIM NE ZAVAJAJTE NARODA,KI HOČE SPREMEMBE.

  • zic 17:06 05.januar 2012.

    to sploh nima veze, koliko časa je čakal!? V glavnem Jankovič ne bo nikoli mandatar, samo predlagal ga je radi reda. Ne bo šlo skoz v parlamentu, ker ga ne bodo podprli in bo drugi krog....potem se spomnite name, ko ...prikaži več se bo to zgodilo. Jankovič ni politik ampak biznismen...me res zanima kako se bo to zaklučlo?

  • Darko 16:48 05.januar 2012.

    "To je modra odločitev, ki vse stranke sili v to, da se v relativno kratkem času odločimo o koaliciji. SAMO DA NI RDEČA ODLOČITEV in DA SE BOSTE ODLOČILI MODRO g. VIRANT, ker se boste relativno hitro. Pazite ...prikaži večte na hitrost, ker napake so vedno možne.