Slovenija
1609 ogledov

Zakaj je plin za ogrevanje dvakrat dražji od avtoplina

Plin Shutterstock
Plin za ogrevanje je skoraj dvakrat dražji kot avtoplin, pa čeprav gre za isti plin.

Tako pri Petrolu liter avtoplina stane 58,8 centa medtem ko je treba za liter utekočinjenega propan-butana odšteti 96,9 centa, razmerje pa je podobno pri drugih ponudnikih. Na primer 53,9 centa za avtoplin in 92,83 za liter propan-butan ogrevanje pri Butan plinu ali 55,9 centa za avtoplin in 97,5 evra za ogrevanje pri Istrabenz plinih.

Za razliko v ceni ni kriva država

Vsi, ki ste navajeni bentiti nad državo, se lahko takoj ustavite, saj ogromna razlika v ceni ni posledica različnih predpisanih dajatev. Dajatve sicer so različne: za avtoplin se na primer plačuje trošarina in ni okoljske dajatve, za ogrevanje pa se plačuje okoljska dajatev in ni trošarine, a so za cenejši avtoplin celo dvakrat višje kot na plin za ogrevanje in znašajo (brez DDV) 8,9 centa na liter, medtem ko so na plin za ogrevanje le 4,5 centa na liter. 

plin razrez cen | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Uporabljata se dve vrsti plina: čisti propan, ki se večinoma uporablja za ogrevanje individualnih uporabnikov, ter mešanica propan-butan, ki se uporablja za ogrevanje večjih prostorov, v procesu proizvodnje, in tudi kot avtoplin," so pojasnili v Petrolu. 

V obeh primerih pa gre za utekočinjen naftni plin (UNP, angleška kratica LPG), ki ga imajo uporabniki praviloma v plinohramih in ne zemeljski plin, za katerega je potrebno imeti plinovod.  

Za primerjavo cen smo namerno tudi za ogrevanje izbrali mešanico propan-butan, da smo izključili učinek razlik med nabavno ceno propana in propan-butana. Cena propan-butana za avtoplin brez dajatev je pri Petrolu 39 centov, propan-butana za ogrevanje pa 75 centov. 

Opel LPG | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

 

"Cena utekočinjenega naftnega plina se oblikuje prosto na trgu, odvisna pa je od kotacij plina na borzah, tečaja dolar/euro in od nabavnih pogojev dobaviteljev. Nabavne cene UNP se načeloma spreminjajo v korelaciji s ceno nafte, vendar z daljšim časovnim zamikom. Slovenija UNP v celoti uvaža, tako da je odvisna od nabavnih pogojev, ki veljajo na nabavnih trgih," se glasi pojasnilo Petrola, ki pa ne pojasni razlik med prodajno ceno istega plina za različen namen. 

Cene plina države ne regulira tako kot cen naftnih derivatov, ampak se oblikujejo prosto na trgu, določene so le obvezne dajatve na liter, kilogram oziroma standardni kubični meter. 

Plin bo cenejši za sedem odstotkov. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Črpalka proda za tri tisoč gospodinjstev plina

"Posamezni uporabnik na ogrevanju dosega bistveno manjše volumne (količine), kot jih doseže črpalka v celoti in tukaj je ključni razlog za razliko v ceni, ki nastane. Zgolj za primerjavo, naj omenimo, da se na enem točilnem mestu (črpalki) proda toliko plina, kot ga porabi približno 3.000 gospodinjstev letno. Cena plina za ogrevanje vsebuje tudi logistične stroške, stroške skladiščenja, stroške vodenja, določene intervencije in druge stroške," pa so razliko v ceni pojasnili v Butan plinu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • erikkk 21:11 19.oktober 2015.

    Zato ker nas odirajo k mačke ... z blagoslovom države

  • benč 17:17 19.oktober 2015.

    Samo serjejo!

  • h3o 15:12 19.oktober 2015.

    ja, mirocerarjevi evrorobotski poslanci ne zgnijejo, so narejeni iz nerjavečih zlitin