Slovenija
6618 ogledov

Zakaj na uradni test? Zaradi bolniške!

testiranje covid-19 koronavirus Profimedia
Nadomestilo zaradi izolacije višje od bolniške.

Čeprav naj bi glede na veljavni protokol morali v primeru pozitivnega rezultata hitrega testa na okužbo s koronavirusom, najpozneje v 24-urah opraviti še uradni test, se, tudi zato, ker digitalno potrdilo ni več potrebno, mnogi ne odločijo za uradno testiranje.

Višje nadomestilo za bolniško

Zdravnik v tem primeru napoti v izolacijo in okuženega pošlje na bolniško, a le, če imate tudi uradni test, odredi izolacijo, ki jo krije Zavod za zdravstveno varstvo (ZZZS). V tem primeru bo okuženi prejel višje  nadomestilo, saj mu je odrejena izolacija in ne bolniška. 

Ob simptomih, ko na testiranje osebo napoti zdravnik, ob predložitvi dokaza o pozitivnem samotestu HAG in ob prekinitvi izolacije po sedmih dneh od potrjene okužbe, je testiranje brezplačno. 

Stroškov ne krije delodajalec

V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove. To je deset odstotkov višje nadomestilo kot v primeru katere druge bolezni. Poleg tega bo stroške nadomestila že od prvega dne krila zavarovalnica. V primeru drugih bolezni ZZZS stroške krije po 20 dnevu bolniške odsotnosti.

Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid hitrega antigenskega (HAG ) testiranja, pri obolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s HAG - testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Izolacija traja med sedem in 10 dni

Izolacija traja, dokler je oseba kužna. Po sedmih dneh se lahko zaključi, če sta izpolnjena dva pogoja: oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu. V primeru, da je HAG test ponovno pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa.

Po desetih dnevih običajna bolniška

Če je zavarovana oseba tudi po prenehanju kužnosti še nadalje nezmožna za delo (npr. zaradi dolgega ležanja je prisotna atrofija mišic, splošna oslabelost, ipd.), osebni zdravnik odobri nadaljnjo začasno nezmožnost za delo zaradi bolezni, saj potrebe po izolaciji ni več, ker pacient ni več kužen, zavarovanec pa je upravičen do nadomestila, ki gre praviloma prvih 20. delovnih dni v breme delodajalca.

 

Komentarjev 1
  • Grof 09:17 05.januar 2023.

    Ne samo to, delodajalec podpira tudi letanje s Falconom bradavičarki, halo