Slovenija
334 ogledov

Zakaj piloti uporabljajo izraz "Roger"

pilot Profimedias
V filmih ste gotovo opazili, da piloti pogosto uporabljajo izraz »Roger«. Zakaj in kaj pomeni?

Ko so piloti za komunikacijo prenehali uporabljati Morsejevo abecedo in prešli na glasovno komunikacijo, so izraz Roger uporabljali kot potrditev, da so razumeli sporočilo. 

Roger je bila namreč v fonetični abecedi oznaka za črko R, ta pa okrajšava za angleški izraz »received«, to je sprejeto, poroča portal thevintagenews.com,

Leta 1957 so spremenili fonetično abecedo, tako da Roger ni več oznaka za črko R, njegovo mesto je prevzel Romeo. A zaradi pogoste uporabe med drugo svetovno vojno je Roger ostal izraz, s katerim piloti potrdijo, da so sprejeli sporočilo. 

Od leta 1927 do 1957 je veljala tale fonetična abeceda: “Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, Fox, George, How, Item, Jig, King, Love, Mike, Nan, Oboe, Peter, Queen, Roger, Sugar, Tare, Uncle, Victor, William, X-ray, Yoke, Zebra.” 

Leta 1957 pa so sprejeli novo fonetično abecedo, v kateri Roger ni več oznaka za R: “Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-Ray, Yankee, Zulu.”

Piloti pogosto rečejo ne le Roger, ampak "Roger. Wilco". Kaj pomeni Roger zdaj vemo, Wilco pa je okrajšava za "will comply", kar pomeni bom izvedel oziroma bom ravnal skladno z navodilom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.