Slovenija
40 ogledov

Zakaj prek televizije v izrednih razmerah iščemo zdravnike?

policijska postaja Anže Petkovšek
"Zdravnikov je premalo, naprošamo zdravnike, da pridejo pomagat na Obrežje," je včeraj v izredni oddaji glede situacije z begunci na Pop TV pozvala prostovoljka Adre. Kje je zatajil sistem, da zdravnike iščemo kar prek televizijske oddaje?

Da pred napovedanim valom beguncev v Slovenijo naša država ni najbolje pripravljena – kar se tiče zdravstvene oskrbe – je na našem portalu že včeraj opozoril brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril, da so na njihovi občini z ministrstva za zdravje komaj v četrek zvečer prejemali klice na to temo.

Tisti zdravniki, ki begunce oskrbujejo na terenu, dajejo vse od sebe,” je za žurnal24.si sicer poudaril koordinator prostovoljcev na Obrežju, prostovoljec humanitarne organizacije Adra Jernej Agrež, ki je dodal, da lahko vendarle tudi laik na terenu vidi, da organizacija zdravstvene pomoči ni optimalna.

"Tega ne morem komentirati," odgovori dežurna zdravnica Zdravstvenega doma v Brežicah, ki ne želi odgovarjati na vprašanja glede organizacije oskrbe. Pove le, da imajo ekipe na točkah prihoda beguncev in pri zbirnem centru v Brežicah. Ekipe so, vendar zdravnikov je premalo.

Vprašanja glede organizacije zdravstvene pomoči za begunce smo na ministrstvo za zdravje z našega portal naslovili že v četrtek; prosili smo jih za sogovornika, ki bi nam podal odgovore na to temo. Sogovornika nam niso uredili, kako bo z ekipami na mejnih prehodih in v sprejemnem centru v Brežicah, nismo dobili dogovorov.

Pomagajo prostovoljci Rdečega križa, a to ni njihova naloga

Na pomoč so pristopile ekipe Rdečega križa. "Ekipa iz Krškega je že od petka naprej oskrbovala begunce na točkah njihovega prihoda,” je pri tem za naš portal povedala Mirjana Jarc s krovne organizacije Rdečega križa. “Včeraj smo nato – zaradi potreb – aktivirali vseh 91 ekip prve pomoči v Sloveniji.

A Jarčeva dodaja, da gre za ekipe laikov; za ekipe prostovoljcev, ki so opravili tečaje prve pomoči, ki oskrbujejo do prihoda nujne medicinske pomoči. “To pa ni več v naši domeni, to je naloga ministrstva za zdravje,” poudari Jarčeva.

Doda, da se je slovenski Rdeči križ na prihod večjega števila beguncev pripravljal že dva meseca, in sicer od takrat, ko so s strani makedonskih kolegov prejeli obvestila, kaj se dogaja na njihovi meji. Začeli so se pripravljati, preverjati resurse, odprli račun za pomoč. Država po drugi strani očitno takrat ni prepoznala, kaj in kje je njihova vloga. “Jaz sicer ne vem, kako to poteka, kdo mora koga poklicati oziroma kdo mora pritisniti kateri gumb, vendar ministrstvo kot državni organ ima jasne naloge in v okvir njihovih nalog sodi tudi nujna medicinska pomoč. V naši domeni je prva pomoč, ne zdravstvena oskrba.

Jarčeva pri tem pokomentira, da k sreči ni prišlo do kakega hujšega primera, da so se k sreči izkazale za lažne informacije o tem, da je pri meji umrl otrok, da je bil res le močno dehidriran in da so mu pravočasno pomagali. Lahko pa bi prišlo do najhujšega. In kdo bi nosil odgovornost?

Vprašanje glede organizacije oskrbe nujne medicinske pomoči, tega, da zdravnike prostovoljci kar preko televizijske oddaje pozivajo, naj pridejo pomagat, vprašanja glede kritik na račun organizacije smo ponovno poslali na ministrstvo za zdravje. Njihove odgovore bomo – glede na to, da je danes nedelja – najverjetneje prejeli jutri.

PREBERITE TUDI: 

dezurni@zurnal24.si