Slovenija
1030 ogledov

Zakaj brezplačen prevoz upokojencem, dijakom in študentom pa ne?

Ljubljanski potniški promet je med drugim razdelil 20.000 brezplačnih tedenskih Žurnal24 main
Od včeraj upokojencem javni potniški promet brezplačno. Po drugi strani dijaki in študenti, ki so plačali letno vozovnico, poleti slednje ne morejo koristiti, kljub temu, da je med epidemijo novega koronavirusa dva meseca niso.

Dijaki in študentje, ki uporabljajo javni potniški promet in ki so zanj kupili letno vozovnico, slednje z včerašnjim dnem več ne bodo mogli uporabljati. V prejšnjih letih je ministrstvo za infrastrukturo dijakom in študentom, ki so kupili letno vozovnico, pravico do prevoza omogočalo tudi v poletnih mesecih. Letos bo drugače. 

Brezplačne vozovnice za dijake in študente v poletnih mesecih 2020 letos ne bo, so zapisali na portalu IJPP - Integrirani javni potniški promet, ki deluje v sklopu Ministrstva za infrastrukturo RS. Julija in avgusta 2020 tako ne bo izvedeno brezplačno podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic za dijake in študente, kot je to veljalo doslej. 

Kot razlog za nepodaljšanje slednjih navajajo finančni izpad na področju javnega potniškega prometa, ki je posledica dvomesečne prepovedi izvajanja prevozov zaradi epidemije novega koronavirusa. Pri tem sicer izpostavljajo, da ni ministrstvo ničesar ukinilo, "Prevozniki, ki izvajajo javni potniški promet niso podaljšali vozovnic in ne ministrstvo." 

Na ministrstvu razumejo prevoznike

Če je torej dijak ali študent plačal svoj del k sicer subvencionirani letni vozovnici, ki mu je prejšnja leta zagotavljala prevoz tudi v poletnem času, bo zdaj za svojo pot plačeval in to kljub temu, da tudi sam ni mogel dva meseca med trajanjem epidemije uporabljati sicer že plačanega prevoza. 

Na Ministrstvu za infrastrukturo so v četrtek izpostavili, da razumejo prevoznike, ki beležijo večmilijonske izpade prihodkov pri izvajalcih javnega prevoza potnika in dodajajo, da zaradi tega in zaradi negotove jeseni ni bilo moč doseči soglasja za izvedbo brezplačnega podaljšanja vozovnic. Dodajajo sicer upanje, da se bo nastala situacija čimprej uredila do te mere, da se bo praksa brezplačnih prevozov za dijake in študente julija in avgusta lahko nadaljevala. 

Pozivi ŠOS 

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) nasprotuje ukinitvi možnosti koriščenja brezplačnega integriranega javnega potniškega prometa za dijake in študente, ki so v preteklem letu koristili polletne, letne in redne mesečne vozovnice. Ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca poziva, da ukrep umakne.

Izpostavljajo, da je večina dijakov in študentov od javnega potniškega prometa odvisna tudi med poletjem.

ŠOS je na infrastrukturno ministrstvo že prejšnji teden poslala dopis, odgovora pa še niso dobili. Predsednik ŠOS Klemen Peran je ob tem izpostavil, da od včeraj vsi upokojenci v Sloveniji lahko koristijo brezplačen prevoz z integriranim javnim potniškim prometom. "Mladi smo edina preostala ranljiva skupina, ki do brezplačnega potniškega prometa ni upravičena, kar je popolnoma nesmiselno, glede na to, da želimo mlade spodbujati k trajnostni mobilnosti," je prepričan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 12:36 02.julij 2020.

    Zakaj? Zato, ker večina študentov lahko dela in služi, upokojencem pa to ni dovoljeno.