Slovenija
88 ogledov

"Zakaj se ne širijo po Celovški?"

BicikeLJ kolo kolesa kolesarjenje Saša Despot
V Ljubljani bo do konca marca zraslo 12 novih postajališč sistema izposoje koles BicikeLJ, bralka se ob tem sprašuje, zakaj med lokacijami ni Celovške ceste.

Sistem BicikeLJ bo do konca marca na voljo na 12 novih mikrolokacijah, kjer so se že začela gradbena dela. Med dvanajstimi lokacijami ni predvidenih novih postajališč na Celovški cesti, kar je  presenetilo bralko. "Med Kinom Šiška in Mercatorjem v Šiški ni nobenega postajališča," je izpostavila bralka. Zanimalo jo je, ali Mestna občina Ljubljana (MOL) načrtuje umestitev še kakšnega postajališča ob to mestno vpadnico. 

Z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL so nam odgovorili, da bodo letos sistem BicikeLJ razširili za dodatnih 19 postajališč in 190 koles. Kot že omenjeno, so na 12 mikrolokacijah že stekla gradbena dela. "Postavitev postajališč je odvisna od več dejavnikov. Na primer od potreb in povpraševanja, pobud občanov, prometne situacije, dostopnih zemljišč, tehničnih možnosti, povezanosti z drugimi oblikami javnega prevoza," so pojasnili. Pri izbiri mikrolokacij se na MOL prilagajajo okoliščinam, odločitve pa sprejemajo skupaj z Europlakatom. 

"Med 12 novimi postajami širitev v smeri Šiške ob Celovški cesti ni vključena, so pa nove postaje ob Celovški cesti predvidene v predlogu širitve v naslednji fazi. Dejanske lokacije novih postaj v sistemu Bicikelj so vezane na potrditev MOL," nam je odgovoril tehnični direktor podjetja Europlakat Matjaž Čepon. Na MOL pravijo, da bodo v drugem delu širitve vsekakor razmišljali tudi o postavitvi na Celovški cesti.

Nazadnje so dve novi postajališči postavili na P+R Barje in pri Trnovskih vratih. V sistemu je tako skupno že 38 postajališč in 380 koles, s katerimi so uporabniki od odprtja maja 2011 opravili že več kot 3,8 milijona voženj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • GWRmov 10:34 19.marec 2017.

    Šiška je elitna lokacija z največjem št. LPP avtobusov, pa jim še ni dovolj? Hočejo še bicike(LJ)?!Jaz se pa sprašujem, zakaj biciklja na širijo v smer proti Zalogu? Tam recimo ni toliko javnih prevozov kot npr. v šiški!!!