Slovenija
3233 ogledov

Zakaj še vedno premikamo uro?

Premik ure Profimedias
Zadnje premikanje ure je bilo predvideno že za lani, a v uniji so odločitev o tem tudi v luči prioritet, kot je odziv na pandemijo covida-19, preložili na prihodnje leto.

Ob 3. uri smo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj, s čimer smo prešli na zimski čas. Na poletni čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu. V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

Premikanje ure je bilo uvedeno, da bi lahko s poznejšim prižigom luči bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako prihranili energijo. S tem ukrepom naj bi se zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala, pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo. A ukrep ima nemalo nasprotnikov, ki menijo, da da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

Premik ure zimski čas Slovenija Ukinitev premikanja ure: "Dosje je v mirovanju"

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se zaradi negativnih učinkov na zdravje vse bolj pritožujejo.

Čeprav je Evropska komisija pred nekaj več kot dvema letoma predlagala, da bi članice unije premikanje ure dvakrat na leto ukinile, pri čemer naj bi se same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas, je sprejemanje nove ureditve zašlo v slepo ulico. Države se niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas.

Zadnje premikanje ure je bilo predvideno že za lani, a v uniji so odločitev o tem tudi v luči prioritet, kot je odziv na pandemijo covida-19, preložili na prihodnje leto. Evropski parlament je lani podprl odpravo premikanja ure v letu 2021, članice unije pa svojega stališča še niso dorekle.

Prestavljanja urinih kazalcev sicer marsikje po svetu ne uporabljajo, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar MS
  MS 11:03 25.oktober 2020.

  Znani hrvaški geofizik. G.D je efekte premokanja ure opisal tako: Edini efekt je ta da sem pred premikom ure imel erekcijo zjutraj pri britju, sedaj pa jo imam v avtobusu ko se peljem v službo!

 • vzev 08:04 25.oktober 2020.

  Tukaj so samo dve možnosti. Ali premaknemo uro na poletni čas in tam ostane. Ali pa ostane premikanje ure. Ker zimski čas poleti bi bil totalna neumnost. To še je včasih mogoče šlo ko so se službe začele ob 6. ...prikaži več Šole ob 7. Ne pa sedaj, ko se vse skupaj začne kasneje. Kaj ti bo svetloba ob 4 zjutraj? Boljše se v službo peljati v temi, pa imaš potem popoldan še kaj od dneva.

 • pc6 07:04 25.oktober 2020.

  začenja se najbolj depresivno obdobje v zadnji nekaj letih. Poleg pomanjkanja dnevne svetlobe zardi premika ure, nas letos dodatno obremenjujejo še vsi ti ukrepi za zajezitev virusa in človk se vpraša al se še splača sploh živet.