Slovenija
21 ogledov

Zakaj so Windowsi 10 preskočili devetko?

Windows 10 EPA
Nova generacija Microsoftovega operacijskega sistema se imenuje Windows 10, pa čeprav je predhodnik nosil številko 8. Le kam je izginila devetka? Očitno so se pri Microsoftu ustrašili velikanskih težav s preteklostjo.

Uradnemu izgovoru ob torkovi predstavitvi novega operacijskega sistema, da je tako revolucionaren, da si preprosto ne zasluži številke 9, je verjel le malokdo, a pravega odgovora, zakaj so pri Microsoftu ignorirali devetico, vseeno ni bilo.

Na Redditu pa se je pojavil zapis, ki morda pojasnjuje zadrego, v kateri je bil Microsoft pri izbiranju novega imena. Uporabnik Cranbourne trdi, da je Microsoftov razvojni inženir in da notranje govorice v proizvajalcu daleč najbolj razširjenega operacijskega sistema za nujnost preskoka številke krivijo generacijo Windowsev 95 in 98 iz konca prejšnjega tisočletja. 

Številni programi "tretjih strank" imajo namreč po razlagi uporabnika v kodi sledeči zapis: 

if(version.StartsWith("Windows 9"))
{ /* 95 and 98 */
} else {

To bi glede na opravljena testiranja pomenilo velikanske težave v združljivosti s temi programi in novo generacijo Windowsev, v kolikor bi se slednji imenovali 9, zato da so pri Microsoftu ubrali najbolj elegantno pot in se pasti izognili.

Iskanje bližnjic se je vrnilo kot bumerang

Razlaga sicer ni potrjena s strani Microsofta, vseeno pa se po pisanju PC World zdi dokaj verjetna, saj je bil Microsoft v preteklosti velikokrat kritiziran, zakaj vztraja pri kompatibilnosti programov s prejšnjimi generacijami operacijskega sistema, ki po računalniških standardih sodijo že najmanj v antiko.

Nekateri razvijalci programov so zgornjo računalniško kodo uporabljali za preverjanje, katera verzija Windowsev je naložena na računalnik, na katerega naj bi instaliral program. Pri tem pa so ubrali bližnjico in namesto posebej za različici "95" in "98" uporabili eno poizvedovanje zgolj z "9".

Ker je takšno skrajšano poizvedovalno kodo očitno vsebovala cela vojska programov, ki bi jih bi bilo potreba vse popravljati, se zdi logična razlaga, da pri Microsoftu niso želeli dražiti razvijalcev ter so izkoristili trenutek in z osmice preskočili kar na desetico.

Komentarjev 1
  • dusan72 02:05 04.oktober 2014.

    Tole mi je malo za lase privlečeno :)Statistika zadnjega desetletja ali več kaže, da so vsaki drugi WIN brca v temo. Če preskočim 3.11, 95, 98 in mogoče še 2000, ki so več ali manj služili namenu in ...prikaži več gremo samo skozi zadnje:XP - dobriVista - brca7 - dobri8 - brca (tudi 8.1 i 8.2 niso ravno uspeh)Po logiki smo pričakovali 9, ki bo spet Wauuu, ampak ker se kot pijanec plota držijo filozofije, da je prihodnost WIN na tablicah in touch screenu (večina nas ima še vedno stacionarce ali prenosnike z LCD monitorji) enostavno več ne zaupajo sami sebi in so "preskočili" pričakovane dobre WIN in zato raje izdali 10 (po statistiki spet FAIL). Upam, da se motim..