Slovenija
2787 ogledov

Zakaj sploh nastane tako velika toča?

Toča v Ljubljani Facebook
Tako debela toča, kot je pri nas klestila včeraj, je redka. V Evropi nastane le nekajkrat letno.

Po družbenih omrežjih so po včerajšnjih neurjih zaokrožile fotografije toče. V Gorenji Lepi vasi blizu Krškega so našli zrno toče, ki je merilo kar 12 centimetrov.

Njegovo fotografijo je opazil tudi Blaž Šter iz Agencije RS za okolje (Arso), ki je za STA pojasnil, da toča nastane v nevihtnem oblaku, kjer so temperature zraka pod lediščem, nekje med minus pet do minus 20 stopinj Celzija, in sicer v srednjem delu nevihte na višini od štirih pa do šestih, sedmih kilometrov.

Ob t. i. supercelični nevihti, kakršna je nastala včeraj, pa je v višinah pihal tudi kar močan jugozahodni veter, zaradi česar se nevihta lahko vzdržuje dlje časa in s tem omogoči razvoj debelejše toče.

Med seboj se tudi združijo

Najprej namreč nastane zametek toče, kot nekakšna manjša sodra, ki potuje znotraj oblaka in ob tem naleti na različna okolja, z več ali pa manj vlage. Podobno kot na primer pri pojavu žleda na zametek toče primrzujejo podhlajene vodne kapljice, toča pa se debeli. Zrna toče se lahko tudi združijo oz. primrznejo skupaj, pravi Šter. Oblike in velikost toče so zato zelo raznoliki.

A za nastanek tako velike toče, kot je bila ponekod včeraj, je po Šterovih besedah potreben močan vzgornik s hitrostjo recimo tudi okoli 150 kilometrov na uro ali še več. Ta namreč omogoča, da se toča zadržuje v oblaku. Ko pa je enkrat prevelika, da bi jo ta vzgornik zadržal, pade na tla. Če je tako debela, pade na tla z veliko hitrostjo, tudi okrog 200 kilometrov na uro, zaradi sile pa lahko povzroči ogromno škodo.

Toča Brestanica | Avtor: Bralec Bralec

Redek pojav

Šter pojasnjuje, da je takšna toča redka, v Evropi je morda nekaj primerov letno. Tudi ni mogoče napovedati, kako debela toča bo padala, saj je to odvisno od pogojev v oblaku, možno je tudi, da bi padle velike količine zelo drobne toče. Smo pa tako debelo točo tudi v Sloveniji v zadnjih letih že imeli, pri čemer je spomnil na Črnomelj leta 2018, kjer je padala toča velikosti 12 centimetrov.

V četrtek je točo k nam prinesla t. i. supercelična navihta. Izraz je po Šterovih navedbah k nam prišel iz ZDA. Gre za nevihto z vrtečim se vzgornikom, hitrosti v oblaku so mnogo višje kot v običajni nevihti, takšna nevihta pa lahko potuje zelo dolgo časa. Četrtkova nevihta, ki je nastala pri nas, je na primer prepotovala štiri države, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in nato razpadla v Romuniji.

Vročinski val Slovenija Prihaja nov vročinski val neurje v Cerkenem narasle vode Slovenija Sodni dan v Cerknem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 19:17 15.julij 2023.

    Čudi se le tisti, ki posluša le režimska trobila. So namreč zadeve, pri katerih morajo tako levi kot t.i. desni enoumno sodelovati, saj so globalnega pomena in torej tabu za množice. Samo spomnimo se, kaj vse so pisali in govorili ...prikaži več (žal še dandanes, ko tudi zadnji vrabec v Blatnem Dolu pozna dejstva o posledicah 'cepljenja') o vsakem, ki je dvomil v izjave vladi v rit lezoče stroke. Geoterorizem je na las podobna zadeva. O tem je govoril že pokojni g. Trontelj. Lanska 'suša' je šolski primer

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:00 15.julij 2023.

    Analiza kep toče je jasno pokazala, da gre za kemične koktajle po receptih in patentih za vremensko vojskovanje iz USA. Ob podobnih primerih shranite kugle toče v zamrzovalniku hladilnika. Tako kot v žledu je tudi v teh kuglah bakterijski ožig ...prikaži več aktinidije, ki povzroči, da voda hitreje zmrzne. Ne vem zakaj imamo nesposobne ljudi v ARSO laboratorijih in vremenarje, ki se delajo norca iz samih sebe. https://www.youtube.com/watch?v=n9P7_wWdtPY

  • Avatar skeptik
    skeptik 22:41 14.julij 2023.

    HAARP in bakrov sulfat = zmagovita kombinacija. Bravo ARSO, koliko časa boste še tiho?