Slovenija
286 ogledov

Zakaj upravne enote nimajo davčne blagajne? Ne tržijo, ampak pobirajo plačila za proračun

UE Maribor Bralka
Bralec, ki je obiskal upravno enoto v Mariboru, nam je posredoval račun, ki ni davčno potrjen, in ob tem vprašal: "Vsi drugi jih morajo imeti, javna uprava kot pobudnik pa ne?"

Čeprav je Mariborčan za plačilo z gotovino na Upravni enoti Maribor prejel navaden račun, s tem ni bilo nič narobe, saj se upravne enote ne štejejo med davčne zavezance, tudi če pobirajo takse, prispevke in druge dajatve v gotovini.

Načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer je dodatno pojasnila, da Upravna enota Maribor tako kot ostale enote ne opravlja lastne dejavnosti oziroma ne trži blaga in storitev: "Pobira namreč samo plačila za javnofinančne prihodke, ki jih opravlja kot organ oblasti." 

PVC ovitka ne bi prodali komurkoli

Na upravnih enotah naj tako ne bi prodajali obrazcev, registrskih tablic, orožnih listov in PVC ovitkov, ampak dohodki predstavljajo le povračilo stroškov, ki jih je upravna enota že imela z njihovim nakupom. Prihodki pa se nato stekajo v državni proračun.

Upravne enote pa pojasnili Klampefrjeve obrazva ali PVC ovitka ne bi prodali komurkoli, ampak le tistim, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev posameznega obrazca, registrske tablice ali PVC ovitka: "Kar pomeni, da je upravna enota že začela upravni postopek oziroma drugo upravno nalogo, v katerem se dodeli ali zavrne izdaja obrazca, tiskovine, registrske tablice ali PVC ovitka (PVC ovitek je zaračunan kot sestavni del listine, saj bi ta izgubila trajnost, če ne bi bila v ovitku)."

Vozniška dovoljenja | Avtor: D. J. D. J.

Kdaj je račun vseeno potreben?

Na Finančni upravi republike RS ob tem dodajajo, da obstajajo izjeme v primeru, če organi opravljajo aktivnosti, ki spadajo v okvir pojma ekonomska dejavnost, torej aktivnosti, ki imajo ekonomsko vsebino.

V tem primeru se za te aktivnosti po DDV zakonodaji obravnavajo kot davčni zavezanci, ki morajo izdati račun za opravljene dobave in so v tem delu tudi zavezani k davčnemu potrjevanju računov.

Komentarjev 9
  • karantanija 18:28 10.januar 2016.

    Po razlagi računovodje našega društva, je davčni zavezanec vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana za opravlanje dejavnosti (tudi društva), zavezanec za DDV pa postanemo, če je celoletni promet večji kot 50.000€. Prihodki iz nepridobitne dejavnosti društva (članarine, donacije,...), ...prikaži več pa niso obdavčeni in zanje tudi ni potrebno izstaviti računa, tako da ne potrebujemo davčne blagajne.

  • h3o 12:34 09.januar 2016.

    To je tako,kot bi alah ne vedel, kaj je to koran

  • max 11:49 09.januar 2016.

    A nisem v tem primeru tudi jaz v prekršku,ker sem sprejel in plačal nepotrjen račun???