Slovenija
47 ogledov

Zakaj vsak ni dober za prostovoljca?

begunci Anže Petkovšek
Kriza z begunci in znotraj tega tudi težave s tistimi ljudmi, ki bi v teh razmerah radi pomagali. Nekateri pomagajo že od vsega začetka, nekateri bi radi, a prvi njihovo pomoč zavračajo. Kje so težave in kako jih odpraviti, kam se obrniti, če bi radi pomagali tudi sami.

Drugi teden drugega vala beguncev. Slovenijo je prešlo že več kot sto tisoč ubežnikov, za katere skrbi slovenska policija, Rdeči križ, civilna zaščita in številni prostovoljci. Na spletnih omrežjih se je ta teden razširil glas, da med njimi prihaja tudi do težav. Kje so te težave? Najbolj na udaru so bili tudi ta teden posavski nastanitveni centri, kjer kot prostovoljka in koordinatorica deluje tudi Simona Potočar. Na svojem Facebook profilu je zapisala (zapis objavljamo v celoti).

Prihaja do nevarnih situacij!

Za dnevne zapise z lokacije, kjer dnevno oskrbujemo več tisoč ljudi, sicer nimam pogosto časa, ker pa se določena težava iz dneva v dan stopnjuje, naj bo.

Moje misli so najprej namenjene vsem samoorganiziranim prostovoljcem z različnimi izdelki, ki so prepričani, da za begunce ne skrbimo ustrezno. Kje nastajajo problemi ... Begunce se s hrano oskrbuje (razdelilnice) na vsakem premiku (na lokacijo, iz zunanjega dela v notranji), po potrebi (če je bivanje daljše) s pomočjo in pod navodili policijskih enot tudi v prostoru, za kar je potrebna dovršena taktika razdeljevanja, da ne pride do zelo problematičnih situacij. 
In kaj se dogaja ...

Rigonce | Avtor: EPA EPA
Določeni prostovoljci prihajajo neorganizirano na lokacije in ustvarjajo izjemno kritične situacije. Za lažjo ponazoritev ... 100 čokolad na 2000 ljudi, škatla cigaret na 1000 ljudi, 300 obrokov na 3000 ljudi in to neorganizirano, brez vrst, brez policijskega nadzora lahko povzroči smrtne žrtve, najmanj ob ograjo stisnjene otroke, nezavestne ženske itd. Slednje se dogaja, ne mlatim v prazno. Tudi zadostna količina pripravljene hrane je ob nekontroliranem razdeljevanju dobesedna katastrofa. Pritisk 2000-glave množice naredi svoje.

Razumeti je potrebno tudi, da organizirani prostovoljci izvršujemo navodila višjih organov. Spremembe zastavljenih načinov dela se ne morejo zgoditi s konstantnim maltretiranjem vodij na terenu, ki imamo kopico izjemno zahtevnega dela in svojo energijo trosimo na prepričevanju, moledovanju in prepiru z osebami, ki v osnovi želijo enako - pomagati, žal pa jim ob teoriji primanjkuje prakse in realnosti situacije. Tudi jaz bi vsem beguncem želela "babičino kosilo", žal je realnost veliko bolj kruta.

Občutki? Emocije so prešle v rutino, oči se v teh momentih zarosijo ob pozitivi ... Nedolžnem otroškem obrazu, ki ti iza ograje stisne "fajfko", družini, ki ti jo po večdnevnem iskanju razdruženih članov nekako zopet uspe pripeljati skupaj, policistu, ki z 2-letnim dečkom s paketom robčkov igra nogomet.

Ker bo to verjetno prvi in zadnji zapis, ne morem brez pohvale vsem službam na terenu! Policija, vojska, prostovoljci, CZ, URSZR, Rdeči križ, Karitas itd. Ko gre vse k vragu, znamo hudičevo dobro sodelovati, komunicirati, si pomagati in poslušati drug drugega. In pa velika hvala vsem mojim prostovoljcem, ki vas imam zelo rada, tudi če se mi včasih že malo "spipa".

Brežice | Avtor: EPA EPA

Ja, zavedamo se težav

Ker je na terenu prihajalo do prevelikih težav s prostovoljci, ki niso razumeli, da je v takšnih razmerah nujno potrebno usklajeno delovanje in disciplina, so se posavski humanitarci, ki delujejo pod okriljem Adre, od njih ogradili, medse najraje ne sprejmejo prostovoljcev, ki jih pošilja Slovenska filantropija, sami imajo svoje delo že usklajeno.

Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je za portal Žurnal24.si potrdila, da je prihajalo do določenih težav. “Morate razumeti, da so razmere resnično izredne. Ljudje, ki pridejo, tega ne razumejo vedno, nekateri se težko vključijo v sistem,” pravi Novakova. Pove, da bo sistem nujno potrebno izboljšati, pri čemer meni, da brez dodatnih koordinatorjev zagotovo ne bo šlo.

Skupaj z ministrstvom iščemo rešitve, da bi pomagali tistim prostovoljcem, ki so v teh dneh res najbolj na udaru, kar v Posavju zagotovo so. Skušali bomo zagotoviti dodatne koordinatorje, ki se bodo ukvarjali zgolj s prostovoljci, da jim bodo razložili sistem dela, jim pojasnili, zakaj je potrebna skoraj vojaška disciplina.” Novakova pove, da imamo na eni strani povsem izžete prostovoljce v Posavju, na drugi pa ogromno ljudi, ki bi radi pomagali, a se zaradi slabih izkušenj trenutno ne morejo vključiti. Zato delajo na spremembi sistema, ki bi razbremenil tiste, ki so na terenu praktično že od prvega begunskega vala naprej.

Prijavite se, pomoč je dobrodošla

Izvršna direktorica Slovenske filantropije doda, da v danih razmerah ni časa za predhodna usposabljanja ljudi, prostovoljce pa bodo zagotovo še potrebovali. Pomoč vsakogar je dobrodošla, pravijo. Je pa res, da so številni prostovoljci na terenu praktično vsak dan od začetka razmer z begunci naprej, da so izžeti, utrujeni, da je meja tolerance v takšnih okoliščinah razumljivo nižja, da se nimajo časa ukvarjati z vsakim posameznikom, njegovimi idejami, kako bi sistem izboljšali.

"Svoje predloge lahko predajo nam, na terenu pa je potrebno slediti navodilom," poudari Novakova. V kolikor menite, da bi lahko sledili navodilom in se vključili v sistem, javite se preko spletnega obrazca, ki ga najdete na spletni strani Slovenske filantropije. Ko se bo pokazala potreba za pomoč, vas bodo kontaktirali. Sami brez predhodne prijave pomagati ne boste mogli. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.