Slovenija
21 ogledov

Zaklad bo zaplenila država

Spomenik med neurjem Nik Rovan
Dediščina. Vse, kar je bilo najdeno po letu 1945, je državno. Denar za izredne razmere.

“Če bo nekdo na svojem dvorišču našel zaklad, ki bo imel značilnosti kulturne dediščine, bo ta last države,” pojasnjuje minister za kulturo Žiga Turk. Vlada zaradi odločitve ustavnega sodišča namreč spreminja zakon o varovanju kulturne dediščine.

Potrebujemo red v muzejih

Arheološke najdbe, ki so bile v Sloveniji odkrite po letu 1945, so zdaj last države. Zakon tudi predvideva, da bo država ob izrednih razmerah ohranitvi dediščine lahko namenila dodatna sredstva. “Ob naravnih nesrečah je treba delovati fleksibilno,” se strinja nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki pa opozarja, da v zakonu državno financiranje predhodnih raziskav arheoloških najdišč ni več obveznost, temveč možnost. “Torej če denar je, so raziskave možne, sicer ne,” razlaga Širčeva. Meni, da dolgoročno to lahko pomeni znižanje sredstev. Opozarja pa, da bi bilo treba zakon spremeniti predvsem pri muzejski mreži, da se muzeji ne bi povezovali z neprimernimi institucijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.