Slovenija
19 ogledov

Zaklepajte avtomobile!

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pogoste tatvine iz odklenjenih vozil in vlomi v vozila, ko oškodovanci na vidnih mestih puščajo predmete. Belokranjski in dolenjski policisti občane vnovič opozarjajo, naj poskrbijo za varnost premoženja.

"Dolenjski in belokranjski policisti kljub pogostemu opozarjanju občanov obravnavajo več primerov tatvin iz odklenjenih vozil in vlomov v vozila, ko oškodovanci na vidnih mestih v vozilu puščajo predmete," je sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto.

Zato policisti vnovič opozarjajo občane, naj ravnajo samozaščitno in poskrbijo za varnost svojega premoženja.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Vozila skrbno zaklepajte, na sedežih, armaturnih ploščah, v prtljažniku pa ne puščajte torbic, denarnic, prenosnih računalnikov in drugih vrednejših predmetov, ki so vaba za tatove.  Predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, saj ti ne vedo, kaj je v vrečki ali torbici. Povzročena škoda bo v tem primeru večja, kot je vrednost odnesenih predmetov,"  še dodaja Drenikova.

Kako varen je moj avtomobil?

Preberite nasvete policije, kako poskrbeti za varnost premoženja.

Dobrodošli avtoalarmi
Novejša vozila, predvsem boljših in dražjih znamk, imajo že serijsko vgrajene varovalne naprave. Varovalne naprave pa lahko vgradimo tudi dodatno, in sicer tako mehanske kot tudi elektronske. Te so različne tako po kakovosti kot tudi po načinu delovanja. Varovalne naprave storilcu otežijo oziroma preprečijo vlom ali tatvino vozila, opozarja policija.

Da bi se zavarovali pred krajo rezervnih delov, so dobrodošli:
- zaščitni vijaki za platišča
- senzor udarcev
- ultrazvočni nadzor notranjosti vozila

Kraja rezervnih delov
Pogosto storilci kar na parkirišču z vozila odstranijo dele, ki jih potrebujejo. "Naše vozilo lahko ostane brez platišč s pnevmatikami, ogledal, žarometov  V nekaterih primerih so odstranili celo pokrov motorja, masko, odbijač, hladilnik, vrata vozila, sedeže, armaturo," še opozarjajo na PU Novo mesto.

Vlom v vozilo
Če vam vlomijo v vozilo, takoj pokličite policijo. Osebna varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, predvsem če je fizično močnejši ali celo oborožen, svetujejo.

Lahko pa policistom pri izsleditvi vlomilca pomagate, če si dobro zapomnite ali takoj zapišete nekaj podrobnosti, kot so:
- osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo),
- registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila,
- smer pobega vlomilcev,
- natančen opis ukradenih predmetov,
- povejte tudi, ali ste storilca zalotili pri tatvini.

Zunanjosti in notranjosti vozila se ne dotikajte, saj lahko uničite storilčeve sledi.

Če je vlomilec že vlomil v vaše vozilo, nemudoma pokličite policijo. Do prihoda policistov ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pomagale pri odkritju storilca, so še sporočili z novomeške policijske uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.