Slovenija
16 ogledov

Zaključen bo prvi krog

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ob 13. uri se bo zaključil prvi krog dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), v okviru katere lahko po ceni 116 evrov nove delnice vpišejo obstoječi delničarji.

Če obstoječi prednostne pravice ne bodo izkoristili, bodo preostale delnice v drugem krogu prodaje ponudili javnosti.

Morebitni drugi krog prodaje bo potekal od 23. marca do vključno 30. marca do 13. ure. Delnice bodo lahko vpisale fizične in pravne osebe, domače in tuje.

 

Dokapitalizacija, ki je predvidena v višini 250 milijonov evrov, a nima praga uspešnosti, poteka z izdajo največ 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic z glasovalno pravico. Emisijska vrednost ene delnice je le malo nad knjigovodsko vrednostjo banke, ki je bila ob koncu lanskega leta pri 114 evrih.

V prvem krogu prodaje, ki se je začel 7. marca, so nove delnice največje slovenske banke lahko vplačali in vpisali obstoječi delničarji v višini prednostne pravice v sorazmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu banke, a le, če so imeli na dan 14. februar v lasti vsaj tri delnice NLB.

Država za, kaj pa KBC?
Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, lahko v prvem krogu vpiše za 82,7 milijona evrov novih delnic, KBC kot 30,57-odstotna lastnica pa v vrednosti 76,4 milijona evrov. Med večjimi lastniki NLB so še Poteza Naložbe v stečaju ter Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba.

Država je izrazila namero, da bo izkoristila prednostno pravico do vpisa in vplačila ponujenih delnic, za ostale delničarje z več kot petodstotnim lastniškim deležem pa informacij v NLB nimajo. Neznanka je tudi odločitev belgijske KBC. V primeru, da se ne odločijo za dokapitalizacijo in bo država sama dokapitalizirala banko, se bo delež države zvišal na skoraj 58 odstotkov.

Namen dokapitalizacije je krepitev kapitalske trdnosti banke skladno s sprejeto strategijo skupine NLB za obdobje do leta 2015. Banka, ki se zaradi velikega obsega slabitev in rezervacij v luči slabih posojil sooča z visoko izgubo, je namreč kapitalsko nezadostno podprta, v aprilu pa bo nad njo izveden tudi vnovičen vseevropski stresni test.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.