Slovenija
308 ogledov

Zaključujejo prenovo Aljaževega stolpa

Aljažev stolp
1/7
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije
V prostorih podjetja KOV na Jesenicah zaključujejo prenovo Aljaževega stolpa, ki naj bi ga po dobrih treh tednih v dolini prihodnji teden s helikopterjem znova prepeljali na vrh Triglava, kjer je stal že 123 let. Strokovnjaki so na današnji novinarski konferenci predstavili potek prenove in opravljena restavratorsko - konservatorska dela.

Kot je povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jernej Hudolin, prenova Aljaževega stolpa poteka v skladu z načrtom. "Za kakšen dan morda celo prehitevamo načrt, tako da bo obnova do konca tega tedna končana. Stolp nameravamo sredi naslednjega tedna, kar bo odvisno od vremena, prepeljati nazaj na Triglav," je pojasnil Hudolin.

Vodja projekta Aljažev stolp - Ohranimo naš simbol Martin Kavčič iz Restavratorskega centra ZVKDS je izpostavil, da so prisotne elemente stolpa obnovili, manjkajoče, ki bistveno prispevajo k prepoznavnosti stolpa, pa so skušali uskladiti z zgodovinsko podobo in različnimi vidiki ekspertnih skupin. "Končni cilj je strniti vse strokovne vidike v optimalno skupno rešitev, ki bo kar najbolje zagotovila njegova obstoj na vrhu Triglava še mnogim rodovom," je poudaril.

Na Aljževem stolpu sta bili prvotno prisotni dve vrsti okenskih odprtin, pozneje pa je bil zgornji niz zaprt in izdelan nov niz okenc tik pod robom stolpa. V prenovi so sekundarni niz oken zaprli in ponovno vzpostavili prvotni niz ter izdelali nova okna. Nad njimi so vzpostavili odkapne strehice in jih zasteklili.

Ugotovili so, da streha Aljaževega stolpa ni originalna in je bila po drugi svetovni vojni zamenjana. V zgodovini je bil stolp tudi v različnih barvah, zato se se pri restavriranju najprej lotili odstranitve dosedanjih barvnih nanosov. Barva po prenovi ostaja svetla, brez poudarjanja konstrukcijskih elementov. Ponovno bo streha nekoliko temnejše barve. Prav tako bo v prvotni barvni zasnovi pobarvan napis Aljažev stolp.

V okviru prenove bodo zaradi enakomernejše razporeditve napetosti ponovno vzpostavili štiri jeklenice namesto treh. Prav tako bodo ponovno vzpostavili strelovod, ki ga zadnja desetletja ni bilo, in obnovili zastavico ter jo pobarvali v skladu s celotno podobo. Na vrhu Triglava pa so naredili temelj, ki bo stolpu zagotovil trdnost. Zaključna vidna plast okoli stolpa pri tem ne bo več urejena z zglajenim betonom, ampak bo stolp, kot že nekoč, založen s kamnitim gruščem.

Pri restavratorsko - konservatorskih delih je bilo treba stolp razstaviti na posamezne dele. Pripravljena je bila ekspertiza za izvedbo protikorozijske zaščite in barvnih premaznih slojev. Zdaj je stolp na Jesenicah, ki so poznane po svoji jeklarski tradiciji, že ponovno sestavljen, potrebno pa ga je še prebarvati. Kot je poudaril sodelavec pri projektu Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije, je prenova v zaključni fazi, zato se začenjajo priprave na njegovo vrnitev.

S tem pa delo še ne bo končano, saj bo treba stolp redno in sistematično vzdrževati. "Od vseh nas, ki se vzpenjamo na Triglav in od našega odnosa do stolpa, bo zelo odvisno, koliko vzdrževanja bo potrebnega," je dejal Hudolin. Slednji je zadovoljen, da se širi pozitivna zavest o pomenu Aljaževega stolpa in njegovi ohranitvi.

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je izpostavil, da je treba osveščati širšo planinsko javnost, da je s stolpom treba ravnati lepše, kot do zdaj, če želimo njegov obstoj na vrhu Triglava podaljšati. Hkrati je poudaril, da je treba razumeti sam duh dejanja Jakoba Aljaža, ko je postavil stolp, in sporočilo, ki ga stolp simbolizira.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1