Slovenija
56 ogledov

Zakon je neustaven

Oddajate stanovanje ali plačujete najemnino? Žurnal24 main
Davek na nepremičnine posega v že uveljavljene pravice.

"Za tiste, ki smo prvič reševali stanovanjsko vprašanje in vsak mesec plačujemo visoke obroke kredita za stanovanje, je bila petletna oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) veliko olajšanje. Ni prav, da nam to pravico ukinjajo za nazaj," pravi eden od lastnikov stanovanja, ki si je svoj dom kupil leta 2010. S sklepom davčne uprave je bil oproščen plačila NUSZ do leta 2015.

"Predlog zakona o davku na nepremičnine oprostitve ne predvideva, prav tako ne omogoča prenašanja že uveljavljenih pravic v okviru NUSZ v nov sistem obdavčitve. Torej se bo zavezancem, ki so pridobili to pravico po NUSZ, z uvedbo davka na nepremičnine ta ukinila," so odločni na finančnem ministrstvu.

Prizadetih skoraj 2.000

Po podatkih geodetske uprave je bilo od začetka leta 2009 do prvega polletja letos v Sloveniji na trgu kupljenih 1.715 novozgrajenih stanovanj; ker davčna uprava podatkov o tem, koliko sklepov za oprostitev obveznosti plačila NUSZ so izdali, nima, je torej ta geodetski podatek edini, ki kaže, koliko lastnikov nepremičnin bo novi zakon prizadel.

Neustavna retroaktivnost

Ustava sicer pravi, da zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj. "Samo zakon lahko določi, da imajo njegove posamezne določbe učinek za nazaj, če to zahteva javna korist in če se s tem ne posega v pridobljene pravice," je zapisano v 155. členu. "Če je bila torej pravica dana in so zavezanci odločbo o tem prejeli, bi lahko ustavno sodišče ob presoji zakona o davku na nepremičnine presodilo, da gre za nedopusten poseg v pridobljeno pravico," ocenjuje strokovnjak za ustavno pravo, ki ne želi biti imenovan. Po njegovem mnenju v tem primeru ne gre za nepravo retroaktivnost oziroma poseg v utemeljena pričakovanja, temveč za napačno rešitev pisca zakona.

Komentarjev 3
  • ennanova 13:23 22.oktober 2013.

    Informacije javnega značaja – Izigravanje FIHOVečkrat smo se kot medij in tudi kot zainteresirani posamezniki zamanj obračali na vaš urad s prošnjo za posredovanje in pomoč v okviru vaših pristojnosti. Predvsem glede dostopnosti na javnih …http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1252-informacije-javnega-znacaja-izigravanje-fiho

  • privat 08:04 22.oktober 2013.

    ne samo da je neustaven...je tudi kazensko preganjan . Samo država ne primore pametnih ljudi ,ki bi resnično hoteli državi in državljanom boljši jutri!! To je hlapčevska država in temelji na suženstvu!

  • dragec 07:56 22.oktober 2013.

    Neustavno je veliko tega v tej deželi katantanjski???