Slovenija
33 ogledov

Zakon o delu na črno padel

Največ razburjenja je povzročilo omejevanje sosedske pomoči. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Omejevanje sosedke pomoči kaplja čez rob. Ekonomisti: Ta novela zakona ne bi rešil ničesar.

Zakon opreprečevanju dela in zaposlovanja na črno so volivci zavrnili. Proti je po delnih neuradnih rezultatih glasovalo več kot 75 odstotkov volivcev.

 

Da ne bi delali brez pogodb
Eno od treh vprašanj, glede katerega so se danes izjasnjevali volilni upravičenci, se je glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga je sprejel državni zbor na seji 29. marca 2011?

Delo na črno je v tem zakonu opredeljeno kot opravljanje dejavnosti podjetij ali samostojnih podjetnikov v neskladju z akti, ki določajo njihovo dejavnost. S tem naj bi rešili problem posameznikov, ki svoje dejavnosti nimajo registrirane, delavcev, ki delajo brez pogodbe in študentov brez napotnice.

Veliko pompa okoli sosedske pomoči
Največ prahu je dvignila sosedska pomoč – po pojasnilih ministrstva za delo gre tu za izjemo, kot tudi pri delu v lastni režiji, osebno dopolnilno delo in prostovoljno delo.

Zakon kljub predvideva omejitev sosedske pomoči – to prepoveduje, kadar je delo vezano na dejavnosti pravne sebe ali samozaposlene osebe ter v primeru opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. To pomeni, da vam sosed, ki je zidar in ima odprt s. p., ne bi smel brezplačno pomagati pri gradnji hiše.

 

Po okoli štirih odstotkih preštetih glasov je proti zakonu o preprečevanju dela na črno glasovalo 60,83 odstotka, za pa 39,17 odstotka volivcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.