Slovenija
278 ogledov

Zakon o pacientovih pravicah: bodo onkološki bolniki čakali dlje?

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Vlada je potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah ter pravilnika o nadaljših dopustnih čakalnih dobah v katerem ni več varovalke za onkološke bolnike.

Bistvena novost, povezana z zakonom o pacientovih pravicah, je uvajanje stopnje zelo hitro. Bolniki, uvrščeni v to stopnjo nujnosti, morajo biti obravnavani v dveh tednih. Stopnjo nujno (24 ur), stopnja hitro (tri mesece) in stopnja redno (pol leta) ostajajo nespremenjene.

Varovalke za rakave bolnike: obravnava v mesecu dni, črtana

Stopnje nujnosti ureja pravilnik o čakalnih dobah, ki prav tako ureja najdaljše dopustne čakalne dobe. Po sedaj veljavnem pravilniku morajo biti maligni bolniki obravnavani v roku enega meseca. Varovalke glede najdaljših dopustnih čakalnih dob se nanašajo tudi na ortopedske posege, ortodontsko zdravljenje in izdelavo protetičnih nadomestkov.

Ministrica: Ni vsaka vrsta raka enako nujna

V novem pravilniku ostajajo vse varovalke, razen varovalke glede dopustne čakalne dobe za obravnavo rakavih bolnikov. "V novem predlogu je nova stopnja nujno, ki je namenjena tem bolnikom," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc."Zdravnik ima možnost triaže, torej, da pregleda izvide in določi stopnjo nujnosti. Ni vsaka vrsta raka enako nujna, tako so mi vsaj povedali zdravniki," pravi ministrica. Po kakšni stopnji nujnosti bo obravnavan onkološki bolnik, bo torej moral določiti zdravnik, glede na bolnikove izvide.

zdravje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdaj na zdravljenje v tujino?

Rakavi bolniki, ki v Sloveniji niso bili obravnavani v zakonsko določenem roku enega meseca, so imeli teoretično možnost obravnave v tujini. Kot pravi ministrica Onkološki inštitut zagotavlja, da bolnike naroča v skladu s stroko in da "glede raka ne moremo trditi, da gre za prekomerno čakalno dobo."

V petih dnevih na čakalnem seznamu

Izvajalci zdravstvene dejavnosti morajo bolnika v petih dnevih vpisati v čakalni seznam in vzpostaviti osebni stik s pacientom ter ga glede pregleda oziroma posega obvestiti prvič 10 dni pred napovedanim datumom nato pa še dva dni pred napovedanim datumom.Obveščanje naj bi potekalo elektronsko, kot navaja ministrica, je v tem trenutku že 70 odstotkov čakajočih uvršenih na čakalne sezname preko e-naročanja.

Dolžosti tudi za pacienta

Novi zakon tudi pacientom nalaga nove obveznosti. Pacient mora odpoved pregleda ali posega objaviti deset dni pred predvidenim datumom. "Dobili bomo prečiščene, realne čakalne dobe, saj so zdaj na seznamih osebe, ki iz takih ali drugih razlogov na poseg ne čakajo več," pravi ministrica

Komentarjev 1
  • smejka 17:43 18.maj 2017.

    Bom nesramna, a naj ministrica okusi na svoji koži njen zakon.