Slovenija
19 ogledov

Zakon o tujcih bo terjal še nekaj usklajevanja

Begunci na madžarski meji EPA
Koalicija se je uskladila o približevalnem dopolnilu ministrstva za notranje zadeve k predlogu novele zakona o tujcih.

Koalicija se je strinjala, da bi del zakona, ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje, veljal šele v spremenjenih okoliščinah ter s soglasjem sveta za nacionalno varnost, vlade in dvotretjinske večine v DZ.
                 
Poslanec SMC Miha Horvat je po srečanju pojasnil, da so se uskladili, da v zakonu ostajata tudi člen 10.a, ki opredeljuje spremenjene razmere na področju migracij, in člen 10.b oz. približevalno dopolnilo, ki ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje.

Vendar pa to dopolnilo (oz. 10.b člen) ne bi veljalo že avtomatično s sprejemom novele zakona o tujcih, pač pa šele takrat, ko bi nastopile spremenjene okoliščine, ko bi tako po soglasju sveta za nacionalno varnost presodila vlada in ko bi DZ z dvotretjinsko večino sprejel aktiviranje tega člena, je povedal Horvat.

Po kompromisnem predlogu bi bil ukrep uveden zgolj v primeru ogroženosti javnega reda in notranje varnosti in še preden bi razmere zahtevale dejansko razglasitev izrednega stanja. Upoštevali so tudi predlog, da se predvidijo individualni postopki, ki še omogočajo učinkovito izvajanje ukrepa.

Usklajevanje se nadaljuje

Dikcija dopolnil kljub današnji vsebinski uskladitvi po besedah Horvata še ni povsem dokončna, vendar pa gre povečini za manjše popravke. Prav tako bodo besedilo še enkrat preučili na ministrstvu za notranje zadeve, da bo pripravljeno za torkovo obravnavo na matičnem odboru. Hkrati se bodo o končnem besedilu predvidoma še usklajevali tudi v koaliciji.

Poslanci SD po današnjem srečanju niso dajali izjav za medije, a neuradno naj še ne bi bili povsem odločeni. Medtem pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec že sredi dneva izrazil naklonjenost predlogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.