Slovenija
18 ogledov

Zakon o vladi danes na ustavno sodišče

Srečanje med Pahorjem in Jankovićem februarja 2009 Boštjan Tacol
Pozitivna Slovenija in SD sta uskladili zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi in jo bosta s podpisi poslancev danes poslali ustavnemu sodišču.

Stranki sta kritični do prenosa pristojnosti tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), zahteva za oceno ustavnosti temelji zlasti na načelo delitve oblasti. Opozicijski stranki bosta zahtevo za oceno ustavnosti predstavili popoldne na skupni novinarski konferenci.

Do novele zakona o vladi, s katero je vlada med drugim zmanjšala število ministrstev in združila nekatere resorje, so bili v Pozitivni Sloveniji in SD kritični že od začetka. Poleg očitkov zaradi ukinitve samostojnega kulturnega resorja sta stranki opozorili na prenos pristojnosti tožilstva z ministrstva za pravosodje na MNZ.

Pozitivna Slovenija je že ob sprejemu novele zakona v državnem zboru (DZ) napovedala ustavno presojo, vendar je za vložitev zahteve potrebovala podpise vsaj še dveh poslancev SD.

Lista Virant si je medtem že premislila

Koalicija sicer vseskozi omenja možnost vrnitve tožilstva na ministrstvo za pravosodje, vendar bi to storila le s spremembo koalicijske pogodbe, v kateri določa prenos tožilstva, s čemer pa bi moralo soglašati vseh pet koalicijskih strank. V tem primeru bi tako spremenili novelo zakona o vladi in temu prilagodili tudi novelo zakona o državni upravi, ki jo je vlada na četrtkovi seji pripravila za DZ.

Prenos tožilstva na MNZ je sicer predlagala Lista Virant, vendar je prav ta stranka v preteklih dneh sprejela drugačno odločitev. Predsednik Liste Virant Gregor Virant je predlog za spremembo koalicijske pogodbe, po kateri bi se pristojnost za tožilstvo obdržala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, v četrtek posredoval koalicijskim partnerjem.

Möderndorfer proti čakanju na odločitev koalicije

Premier Janez Janša je po četrtkovi seji vlade povedal, da bodo predlog, po katerem bi tožilstvo ostalo pod pravosodnim ministrstvom in se ne bi priključilo MNZ, obravnavali. Če bo soglasje, bo pogodba spremenjena, v nasprotnem primeru pa ne bo.

Vodja poslancev Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je v četrtek menil, da ni razloga, da bi z vložitvijo ustavne presoje čakali na odločitev koalicije, saj da lahko zahtevo kadar koli tudi umaknejo.

Komentarjev 1
  • Trsten 13:56 24.februar 2012.

    Zalar je navlekel svoje ritoliznike na ključna mesta v sodstvu, policiji in tožilstvu. Vse to se bo podrlo s prestrukturiranjem. Grabi jih panika zato bodo poizkušali tudi z državnim udarom.