Slovenija
29 ogledov

Zakon o vladi na ustavno presojo?

piknik SD Mostec Borut Pahor Zoran Janković Boštjan Tacol
Medtem ko v DZ potekajo zaslišanja ministrskih kandidatov, Pozitivna Slovenija in SD usklajujeta zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi. Kakšne posledice bi morebitna vložitev zahteve imela na oblikovanje nove vlade, ni povsem jasno.

Za SD zahteva vsebinsko še ni taka, da bi jo lahko podpisali, vodja poslancev Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pa pričakuje, da jo bosta stranki do četrtka zvečer uskladili in nato tudi vložili.

Poslanska skupina SD je osnutek predloga zahteve za ustavno presojo novele zakona o vladi od Pozitivne Slovenije prejela že v petek, je za STA pojasnil vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Noveli, ki je začela veljati v soboto, sicer obe opozicijski stranki nasprotujeta zlasti zaradi prenosa tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, hkrati pa tudi zaradi ukinitve ministrstva za kulturo kot samostojnega ministrstva.

Za zdaj podpora SD še ni jasna

V ponedeljek se je glede morebitnega prispevanja podpisov poslancev SD za vložitev omenjene zahteve za ustavno presojo sestala tudi strokovna skupina SD, ki pa po Vebrovih besedah meni, da zahteva vsebinsko še ni pripravljena tako, da bi jo lahko podpisali.

SD bo osnutek zahteve v prihodnjih dneh še preučila in predlagala pogovor s Pozitivno Slovenijo. Stranka želi namreč po Vebrovih navedbah sodelovati pri dopolnitvi predloga s strokovnimi argumenti, "ki bi bili osnova za morebitno vložitev zahteve".

Pozitivna Slovenija sama nima dovolj glasov

Osnutka zahteve Pozitivna Slovenija za zdaj ne želi razkriti, saj je še v postopku usklajevanja, je za STA pojasnil Möderndorfer. Zahtevo za presojo ustavnosti zakona lahko sicer vloži najmanj 30 poslancev, ki zakona niso podprli. Pozitivna Slovenija ima 28 poslanskih glasov, zato za vložitev zahteve potrebuje še vsaj dva glasova SD.

Slednja je sicer sprva nasprotovala ustavni presoji omenjene novele, saj ni želela ovirati nastanka nove vlade. Ta se medtem pravkar oblikuje, njeno potrditev pa je pričakovati na petkovi izredni seji.

Komentarjev 6
  • Tupamaros 09:35 08.februar 2012.

    Slovenija nujno potrebuje vlado čim prej. Zdaj ko bi čez 3 dni bila potrjena in zamenjala staro v zgodovini najbolj nesposobno ter začela delati se najdejo užaljeni nesposobnež,i ki niso bili sposobni sestaviti koalicije, da nagajajo v škodo države.

  • privat 21:05 07.februar 2012.

    Vsi so oni lumpi...in še vedno delamo za minimalno plačo in obljubljajo nam revščino za penzijo!! Kako takim ljudem verjeti??

  • nostradamus 18:29 07.februar 2012.

    pahor bi ze dvignil roke od jankovica a kaj ko malcek iz ozadja se kar naprej rovari mar se levica res tako zelo boji nove vlade mislim da je cas da si v sloveniji enkrat za vselej nalijemo cistega vina ...prikaži več neprestano ocitanje in pljuvanje nas ne bo pripeljalo iz krize morda pa nekaterim ki vodijo niti iz ozadja niti ni do tega da se slovenija postavi na noge