Slovenija
27 ogledov

Zakon po meri Jankovića

Pogled na osvetljen stadion (Foto: Društvo Temno nebo) Žurnal24 main
Okolje Zoranu Jankoviću pri izdaji uporabnega dovoljenja ne bo nagajalo, saj je vlada njemu v prid spremenila zakonodajo. Hkrati je omogočila več svetlobnega onesnaževanja po vsej Sloveniji.
Če bi bila slovenska razsvetljava bolj skromna, tako kot v Nemčiji, bi vsako leto privarčevali deset milijonov evrov električne energije.
Andrej Mohar, Temno nebo

Namesto da bi ljubljanska občina poskrbela, da se na osvetljavo na novozgrajenem stadionu namestijo senčniki in tako zadosti stari uredbi o svetlobnem onesnaževanju, je vlada v zadnjem trenutku pred napovedanim odprtjem stadiona konec julija spremenila zakonodajo. Z njo je omilila pogoje za razsvetljavo novozgrajenega stadiona in z njim vseh športnih igrišč po Sloveniji.

Opozorilo na tehničnem pregledu
Spomnimo, da je novozgrajeni stadion še brez uporabnega dovoljenja, saj so bile na dveh do zdaj opravljenih tehničnih pregledih objekta ugotovljene določene pomanjkljivosti. Tudi glede skladnosti z uredbo o svetlobnem onesnaževanju, kar so nam potrdili tudi na ministrstvu. "V zapisniku tehničnega pregleda je bilo izrecno podano tudi opozorilo na uskladitev razsvetljave stadiona z uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja," so sporočili.

Nepotrebne spremembe
Ta del se pri ponovnem tehničnem pregledu športnega centra, ki bo le dan pred napovedano tekmo odprtja 10. avgusta, ne more več zatakniti, saj so nova določila drugačna. Stara zakonodaja določa, da morajo biti površine športnih igrišč osvetljene z do okolja prijaznimi svetilkami tako, da ne sevajo nad vodoravnico navzgor v nebo. Po novi uredbi se lahko sveti pet odstotkov nad vodoravnico, kar po trditvah društva Temno nebo v praksi pomeni osem ali celo deset odstotkov. "To pa še ni vse, problem je v tem, da tega ne more nihče nadzirati," poudarjajo v društvu in pojasnjujejo, da je v stari uredbi veljalo preprosto določilo, da morajo biti svetilke obrnjene tako, da ne svetijo v nebo, kar lahko praktično preveri vsak.

Stadion sam po sebi ni problem
Vendar Jankovićev stadion sam po sebi sploh ni problem, pravijo na društvu. Problematično je to, da bi lahko ustrezanje stadiona stari uredbi rešili zelo preprosto s postavitvijo senčnikov, ki po oceni društva niti niso tako dragi in imajo poleg zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja na velike razdalje še več drugih prednosti.

Pogled na neosvetljen stadion (Foto: Društvo Temno nebo)

Če bi namestili senčnike, bi se povečalo udobje gledalcev na tribunah, saj bi jim manj svetilo v oči, bolje bi bilo za voznike na obvoznici in stanovalce BS3, svetloba, ki bi brez senčnikov šla v nebo, pa bi se preusmerila navzdol, kar pomeni, da bi imeli igralci še bolj osvetljeno igrišče. "Namesto tega so šli spreminjat celotno zakonodajo, kar pomeni da bodo lahko mirno svetili v nebo še na več kot tisoč drugih igriščih po vsej Sloveniji," so zgroženi v društvu. "Zdaj imamo kakih deset tisoč svetilk, ki jim ta uredba omogoča, da so postavljene napačno, kar je slab signal celotni osvetljevalski stroki."

Dodatek v zadnjem trenutku
Da je bil del uredbe, ki govori o spremembah glede športnih objektov, v novelo zapisan "na horuk", potrjujejo tudi v Slovenskem društvu za razsvetljavo, čeprav ne želijo ugibati, ali se je to zgodilo zaradi stadiona. "Ta predlog je šel direktno na vlado brez javne obravnave," je povedal Matej B. Kobav iz društva, kjer so se sicer že dalj časa zavzemali za spremembo, kot pravijo, "neživljenjske" uredbe. "Nad spremembo glede osvetlitve športnih objektov smo bili presenečeni tudi mi. Sprememba je bila sicer potrebna, vendar bi bilo dovolj, če bi bil dovoljen manjši odstotek in ne pet odstotkov."

Ali namerava ljubljanski župan Zoran Janković kljub vsemu zaradi manjšega svetlobnega onesnaževanja na stadion namestiti senčnike, smo povprašali na mestno občino, vendar odgovora do zdaj še nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.