Slovenija
18 ogledov

Zakon prodajalcev pri osvetljevanju ne omejuje

sadje Žurnal24 main
Tudi vas kdaj zmoti osvetljevanje sadja in zelenjave (ali drugih stvari) v trgovini? Prodajalci žal nimajo omejitev pri osvetljevanju, zato morate biti toliko pozornejši pri nakupu.

Rumene luči na oddelku sadje-zelenjava v trgovskih centrih motijo marsikaterega potrošnika. Eden izmed takih se je zato obrnil na Zvezo potrošnikov Slovenije in dejal, da po njegovem s tem zavajajo potrošnike, saj je sadje videti bolj zrelo, kot je v resnici. Sprašuje, ali se da tovrstno osvetljevanje kakorkoli omejiti.

Verjetno tisti, ki jih luči v trgovskih centrih motijo, z odgovorom ne bodo najbolj zadovoljni. "Zakonsko ni predpisano, kakšne luči morajo biti v trgovini na oddelku sadje-zelenjava. Vsak prodajalec se sam odloči, katero vrsto luči bo uporabil. Umetna svetloba težko nadomesti sončno oziroma celoten sončni spekter, zato so lahko videti barve sadja v trgovini nekoliko drugačne kot zunaj nje," pravijo na ZPS in dodajajo, da je sicer barva živila odvisna od pogojev gojenja, letine, vremena in ne samo od luči v trgovini.

Zakonodaja ne določa, kakšna mora biti osvetljava blaga v trgovinah. Na ZPS so nam v zvezi s tem dejali: "V praksi dejansko prihaja do razlik v barvi blaga pod umetno oz. naravno svetlobo. Potrošnikom zato svetujemo, da so pri izbiri oblačil, kjer je barva še posebej pomembna, na to pozorni in izdelek pred nakupom pregledajo tudi ob naravni svetlobi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.