Slovenija
2 ogledov

"Zakon za elito!"

''Le kdo lahko uskladi toliko mnenj v dober zakon,'' se je po razpravi spraševal Žurnal24 main
Kritično. Stroka kritično o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Minister svari: ''Zavlačevanje vodi v krizo.''

“Sem proti zakonu, po katerem je pacient brez denarja le bedna številka,” je na včerajšnji javni razpravi zakon o zdravstveni dejavnosti zavrnila ena od okoli 30 razpravljalk. Gre za bolnico, ki je, ko je resno zbolela, morala najeti kredit, s katerim si je plačala preiskave, kot sta CT, ultrazvok, sicer bi se začetek zdravljenja prestavil za več mesecev.

''Raje bi bil zdrav''
Slovo ministra. “Odhajam z zadovoljstvom, a raje bi bil zdrav,” so bile zadnje besede ministra Boruta Miklavčiča v zadnjem nastopu v državnem zboru. Premier Pahor je že prejel njegovo odstopno izjavo.

Vložena kandidatura. Predsednik vlade je v državni zbor včeraj vložil predlog, da Miklavčiča na mestu ministra za zdravje zamenja Dorijan Marušič.

Dve kategoriji
Da tudi novi zakon deli bolnike na tiste, ki so vplivni ter imajo denar in s tem hitro dostopnost do zdravstvenih storitev, ter tiste, ki storitev ne morejo plačati in so prisiljeni čakati več mesecev, so prepričani tudi številni drugi predstavniki civilne družbe, ki so sodelovali v včerajšnji javni razpravi v državnem zboru. Zakon, ki omogoča zasebno delo tudi v zdravstvenih domovih, legalizira korupcijo v zdravstvu, omejitev, ki bodo to delo uravnavale, pa ne bo mogoče nadzirati, menijo.

O zbornici deljeno
“Skrbi nas opustitev obveznega članstva v zdravniški zbornici,” je dejal predsednik komisije za medicinsko etiko Jože Trontelj. Meni, da bo zbornica razpadla na več delov, ki bodo skrbeli za parcialne cehovske interese. Zakon pa nima podpore niti pri zdravniški stroki. “Zakon ne prinaša ne reforme ne izboljšav. Predlagam, da dovolimo ekipi, ki bo prišla na ministrstvo, da pripravi novi zakon,” je dejala predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.