Slovenija
38 ogledov

"Zakoni so napisani za normalne ljudi"

Marka Golobiča, tajnika Državne volilne komisije, zanima, kako bodo izpeljane vo Žurnal24 main
Moravče. Izpeljava sklepa o nadomestnih volitvah – ne predčasnih – bo presedan, meni Golobič.

Nadomestne volitve za sedem občinskih svetnikov (od 14), ki so v petek zaradi blokade občinskega sveta odstopili, morajo biti razpisane v 15 dneh od razpusta, izpeljane pa so lahko tudi pozneje kot v dveh mesecih, je pojasnil Marko Golobič, tajnik Državne volilne komisije.

Po njegovi oceni je občinska volilna komisija, ki se je odločila za nadomestne in ne predčasne volitve, kot jih je pričakovala koalicija, pravilno razumela zakon, ki pravi, da večina pomeni polovico svetnikov plus enega. Pri izpeljavi volitev pa se pojavlja niz vprašanj. “Bo pol občinskega sveta izvoljenega po proporcionalnem, pol pa po večinskem sistemu?” je eno od njih navedel Golobič. “Težko je prejudicirati, kako bo zadeva tekla naprej,” je dejal. Zato bi bilo po njegovi oceni najbolje, da se takoj po objavi sklepa sproži upravni spor, saj je smiselno, da sodišče določi pravila, ne pa da se volitve izpeljejo, na koncu pa morda ne bodo veljavne.

Ekstremi niso predvideni
Po zakonu o lokalni samoupravi je v občinskem svetu lahko od sedem do 45 ljudi. Zakaj zakon ne prepoveduje parnega števila? “Zakon je pisan za normalne ljudi. Ko pišete zakon, ne razmišljate o ekstremih,” meni Golobič.

Zakon predvideva, da odstopi en svetnik ali dva in da se pri nadomestnih volitvah uporabi večinsko načelo. “Tole je pa masovka. Kot če bi v ljubljanskem mestnem svetu odstopilo 22 članov – ljudje bi na glasovnicah naredili 22 krogcev, izbirali pa bi med mogoče tisoč kandidati,” je dejal Golobič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.