Slovenija
46 ogledov

"Zakonodaja kar vabi lumpe, da so lumpi"

Vlada Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Vlada bo predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno predvidoma sprejela prihodnji teden. Še ta mesec bo vlada sprejela tudi odločitev glede davčnih blagajn.

Kmetijski minister Dejan Židan je dejal, da nadzor kaže, da je obstoječa zakonodaja na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno takšna, da "lumpe kar vabi, da so lumpi."

Med pomebnejšimi novostmi zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno sta vključitev carinske službe z njenimi mobilnimi enotami v nadzor ter uvedba vavčerjev pri osebnem dopolnilnem delu. Ne dotika pa se področja medsosedske pomoči, ki je leta 2011 povzročilo padec novele na referendumu.

"Pobranega naj bi bilo več davka"

Vlada je danes sprejela noveliran dokument z naslovom Obvladovanje sive ekonomije v Sloveniji, ki vsebuje nabor ukrepov, osredotočenih v izboljšanje odkrivanja sive ekonomije ter kaznovalne politike. "Prve številke za oktober bodo znane popoldne, prvi znaki pa zopet kažejo, da je bilo pobranega več davka, kot je bilo prvotno predvideno," je pred začetkom seje povedal Židan, ki krovno bdi nad ukrepanjem v boju proti sivi ekonomiji.

Dokument z ukrepi za spopad s sivo ekonomijo je vlada sprejela sredi septembra, že takrat pa je bilo predvideno, da se bo spreminjal glede na rezultate spremljanja izvajanja ukrepov in spreminjanja njihovega nabora. Cilj obvladovanja sive ekonomije je dvig splošne kulture izpolnjevanja obveznosti v obliki davkov, prispevkov in drugih vrst dajatev ter s tem pravičnejša porazdelitev bremen.

V dokumentu je splošni opis in opredelitev sive ekonomije, mednarodno primerjalni pregled (Italija, Finska, Švedska in Hrvaška), opisane so sektorske politike in ukrepi, horizontalni ukrepi, pregled komunikacijske kampanje, na koncu pa tudi pregled kazalnikov za merjenje učinkovitosti ukrepov.

O davčnih blagajnah do konca meseca

Poleg zakona o preprečevanju dela na črno bo vlada po Židanovih besedah ta mesec sprejela še nekatere druge ukrepe za zajezitev sive ekonomije. Tako naj bi tudi Slovenija tako kot večina evropskih držav omejila gotovinsko poslovanje, ki je, kot je opozoril Židan, v veliki meri tudi vir sive ekonomije. Še ta mesec naj bi sprejeli tudi odločitev, kako z davčnimi blagajnami.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 16:30 07.november 2013.

    Kaj se sprenevedate zakonodajo ste pisali vi da ste vi lahko pokradli vso premoženje te slovenije, sedaj pišete zakonodajo da boste pokradli še tisto kar je lastnina prebivalstva da vas ni sram lopovi.

  • Sultan Miki 16:27 07.november 2013.

    in kdo se tukaj oglaša, eden izmed tistih, ki pripravljajo zakonodajo. torej po sami logiki stvari se glede lumpov oglaša lump...pa mimogrede, čimprej sprejet še Zakon o lumpih, ki bo v 1. členu določal, da ni lepo biti lump.

  • Tupamaros 15:54 07.november 2013.

    Tako kot vedno, "partijci" nam meglo prodajajo. Kdor te ne pozna Dejan drago bi te plačal.