Slovenija
38 ogledov

Zakonodajni monitor: Poslancem bo mogoče gledati pod prste

državni zbor Anže Petkovšek
S pomočjo plaforme Zakonodajni monitor je mogoče spremljati, s katerimi lobisti so se poslanci sestali, kako so nato glasovali in ali se sej sploh udeležujejo.

Pregledno zbrani podatki na Zakonodajnem monitorju tako kažejo, da prvak SDS Janez Janša, ki že kar slovi po tem, da na sejah državnega zbora ni prisoten, še zdaleč ni edini. Na glasovanjih v državnem zboru je na primer večkrat kot Janša manjkal predsednik poslanske skupine Združene levice Luka Mesec. Janša med glasovanjem tako ni bil prisoten 46-krat, Mesec pa 83-krat. Rekorder je László Göncz, ki ni bil prisoten 177-krat. 

Med bolj pridnimi po sedenju v parlametu pa so poslanci SMC, njihova vodja Simona Kustec Lipicer je med glasovanji manjkala le enkrat. Seveda je potrebno poudariti, da odsotnost na glasovanju še ne pomeni nujno, da poslanec ne opravlja svojega dela, saj lahko v tem času opravlja druge delovne naloge.

Poslanska prisotnost  | Avtor: Zakonodajni monitor/Transparancy International Zakonodajni monitor/Transparancy International

Kdo je vse pisal zakone?

Poleg prisotnosti poslancev je na platformi mogoče slediti tudi, kako so poslanci glasovali o posameznih zakonih in kdo vse je te zakone pripravljal in popravljal. Kot izpostavljajo na Transparency  International  Slovenia, ki bdijo nad Zakonodajnim monitorjem, je za zagotavljanje celostne zakonodajne sledi nujno potrebno, da pripravljalci predpisov vsak posamezen predlog opremijo s prilogo, ki vsebuje vse informacije o piscih posameznih delov teh predpisov, kdo je sedel v posvetovalnih, delovnih in ad-hoc strokovnih  skupinah, ki sodelujejo v prvih fazah nastanka  predpisov.

Z večjo preglednostjo in boljšim dostopom do informacij pa Transparency  International  Slovenia želi povečati vključenost vseh članov družbe v njene ključne procese, s transparentnostjo pa se povečuje zaupanje v institucije države.

Komentarjev 42
  • Ferluci 15:23 18.junij 2015.

    S tabo pa res nekaj ne štima..

  • Avatar olor
    olor 14:42 18.junij 2015.

    ne vem kaj bo spametovalo to Slovenijo in če so na vrhu takšni barabini, samo žalostno je, da smo te volili mi vsi. Cerar, pejt spreminjat zakone, ne da se flosaš po tanovi babi. :)

  • Avatar olor
    olor 14:39 18.junij 2015.

    moj tudi