Slovenija
129 ogledov

Zakulisje Službe državne varnosti

Zoran Krunić, avtor knjige Med in kri (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Knjiga Med in kri razkriva zgodovinske dogodke - denimo, kako je Evropa nekdanji Jugoslaviji ponudila pet milijard dolarjev za sanacijo gospodarstva in članstvo v EU.

"Knjiga je pisana v obliki kratkih zgodbic. Čeprav je slog humoren, sarkastičen, gre za resno knjigo, ki razkriva nekatere dogodke, ki so bistveno vplivali na naša življenja.

Od Kosova do Rusije

Avtor knjige je magister obramboslovja, Slovenec, ki je do razpada Jugoslavije deloval v Službi državne varnosti.

Pozneje je služboval v Službi za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na ministrstvu za notranje zadeve, ki jo je nekaj časa tudi vodil, sodeloval pa je tudi v projektih Evropske unije v Gruziji, na Kosovu in v Rusiji.

Objavil je vrsto znanstvenih, strokovnih in poljudnih del, predvsem s področja mednarodne in nacionalne var­nosti. Trenutno za fakulteto za družbene vede (FDV) dela na projektu, ki preučuje wikileaksove depeše, ki se nanašajo na Slovenijo.

Denimo zgodba o ponudbi Evropske skupnosti voditeljem tedanjih jugoslovanskih republik, da Jugoslavijo takoj sprejmejo v EU in ji dajo pet milijard dolarjev za sanacijo gospodarstva.

Kako se je jugoslovanska zgodba končala, vemo,"
o svoji najnovejši knjigi Med in kri razkriva Zoran Krunić in dodaja, da je knjigo naslovil tako, ker je Balkan sladek kot med, a žal tudi krvav.

Založbe so knjigo zavrnile
Vse založbe, s katerimi se je dogovarjal za izdajo te knjige, so se – po vsej verjetnosti zaradi občutljive teme – v zadnjem trenutku potegnile nazaj, tako da je moral knjigo izdati v samozaložbi: "Vem, da ne bom nikoli pokril stroškov, kaj šele kaj zaslužil, a zdi se mi, da gre za stvari, ki bi zanimale tudi druge ljudi."

Krunić: ZDA kršijo pravila mednarodnega prava
Krunićevo mnenje o aktualnih razkritjih depeš na WikiLeaksu je, da se stvar še ne bo tako kmalu razpletla:

"Dejstvo je, da so te objave trn v peti ZDA in njihovi diplomaciji, saj razkrivajo, da ZDA sistematično kršijo pravila mednarodnega prava, na primer dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih.

Po drugi strani so te objave neprijetne tudi za druge vlade, saj razkrivajo mnoge njihove nečednosti. Do zdaj so objavljene le tri depeše, ki se tičejo Slovenije, pa so že povzročile pravo burjo. Kaj bo šele, ko bodo objavljene tudi ostale izmed 836 depeš z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. O tem delno govori tudi moja knjiga."


Knjigo lahko kupite v nekaterih knjigarnah Mladinske knjige, dobite pa jo tudi na spletni strani www.krunic-zoran.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.