Slovenija
21 ogledov

Zakuril in zadimil celo ulico

1/3
Žurnal24 main
V urednišvo smo prejeli fotografije vrstne hiše v Ljubljani, kjer so pričeli s kurilno sezono in obenem poskrbeli za slabo vidljivost v ulici. "Domnevno kršitev prijavite inšpektoratu za okolje," zatrdi Živčičeva.
Fotografije, ki nam jih je poslal bralec, si oglejte TUKAJ.

“Tudi ob Vodnikovi cesti v Ljubljani se je pričela ogrevalna sezona. Lahko bi postavili nagradno vprašanje: S čim kurijo stanovalci dotične vrstne hiše?“ se pošali bralec Bine, ki objavljene fotografije posnel danes dopoldan.

"Za tovrstne kršitve je pristojen inšpektorat za okolje, vendar pa se je potrebno zavedati, da inšpektorat deluje precej nedelujoče. Pogosto se zgodi, da je takrat, ko inšpektor dejansko pride na mesto kršitve, zadeva že mimo,“ nam zatrdi Lidija Živčič, predsednica društva Focus za sonaraven razvoj.

“Dimnikarske službe, ki imajo koncesijo, morajo premerit ali so parametri kotla znotraj dovoljenih vrednosti, sicer morajo ukrepati. Seveda pa je možna tudi prijava v primeru, da se pretirano kadi iz dimnika ali če obstaja sum, da je prišlo do kurjenja nevarnih snovi,“ doda.

Presegajo dovoljene vrednosti
"Ljubljana je na prelomni točki. Dušikovi dioksidi in delci PM10 presegajo dovoljene vrednosti, ki so še varne za naše zdravje. Prebivalci Ljubljane smo izpostavljeni prevelikemu tveganju, da zbolimo za pljučnimi in drugimi obolenji," je zapisano v lanskem poročilu oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana.

Medtem ko so poglaviten vir dušikovega dioksida v mestu izpušni plini iz avtomobilov, pa delci PM10 nastajajo ob kurjenju trdnih in tekočih goriv. Zaradi svoje majhnosti lahko prodrejo v pljuča in povzročijo draženje, negativne posledice pa puščajo tudi na samih dihalnih poteh. Redno vdihavanje zraka, ki je prenasičen z dušikovim dioksidom in delci PM10, lahko privede do pljučnih, žilnih in srčnih obolenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.