Slovenija
15 ogledov

Žal mu je in bi šel domov

Dean Stanko Delo
Voznik, zaradi katerega je bila spremenjena prometna zakonodaja, je na sodišču priznal krivdo. Obsodili so ga na osem let zapora.

Dean Stanko, ki naj bi v začetku maja na Slovenčevi ulici v Ljubljani močno opit, pod vplivom drog, z neregistriranim vozilom in brez vozniškega dovoljenja na prehodu za pešce do smrti zbil 19-letni peški, je danes na sodišču priznal krivdo. Sodnica ga je obsodila na osem let zapora, podaljšali so mu pripor, dobil pa je tudi prepoved vožnje za dve leti.

Dve kaznivi dejanji

Stanku je sicer grozilo do 12 let zapora, tožilstvo pa mu očitalo tako nevarno vožnjo kot zapustitev poškodovanih po nesreči.

Petintridesetletni Ljubljančan naj bi namreč takoj po silovitem trčenju, ob katerem je dekleti odbilo nekaj metrov stran na pločnik, pobegnil s kraja nesreče. Ker je pri trčenju izgubil registrsko tablico, se je vrnil ponjo, pričam nesreče pa ga je – ko so ugotovile, da poskuša pobegniti in uničiti vse sledi za seboj – uspelo zadržati.

Kazni niso zalegle

Stanko je zato priprt od aretacije po nesreči. Policisti so ga sicer pred to tragedijo pogosto obravnavali, saj je cestnoprometna pravila neuradno redno kršil. A čeprav so mu policisti med drugim izrekli prepoved vožnje motornega vozila in mu odvzeli vozniško dovoljenje, ga te kazni niso izučile.

Policisti mu denimo niso mogli zaseči vozila, ker tega veljavni zakon ni dopuščal v primerih, kadar je posameznik vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Prav zaradi te tragedije pa so nastale spremembe. Novi zakon, ki bo začel veljati v nedeljo, dopušča zaseg vozila tudi v takšnih primerih.

Komentarjev 1
  • Ferluci 10:37 27.avgust 2013.

    Samo? Meni se zdi ta kazen za neodgovorno dejanje močno premila! Sodišče se dela norca iz ljudi, to je neodgovorno do svojcev!