Slovenija
24 ogledov

Zalar bi za šefa izbral Furlana

Furlan v tujini išče nove izzive. Žurnal24 main
Specializirano. Ministru Alešu Zalarju se zdi za vodenje tožilcev menda najprimernejši Harij Furlan.

Ministru za pravosodje Alešu Zalarju naj bi se trenutni šef policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Harij Furlan izkazal kot najprimernejši kandidat za vodenje tožilcev za pregon organiziranega kriminala v novoustanovljenem specializiranem tožilstvu. O tem naj bi, neuradno menda včeraj, obvestil tudi glavnega šefa tožilstva Zvonka Fišerja.

Obveščena kandidata?

Prav tako naj bi Zalar oba kandidata, ki se potegujeta za to službo, že obvestil, da bi državnotožilskemu svetu (DS) predlagal, naj na prostem delovnem mestu imenuje in zaposli Furlana, česar pa niso potrdili niti ministrstvo niti kandidata, ki sta se na razpis za to mesto prijavila.

"Predlog za imenovanje kandidata na mesto vodje specializiranega državnega tožilstva bo minister oblikoval predvidoma do konca tega tedna ter ga posredoval kandidatom in generalnemu državnemu tožilcu," odgovarjajo na ministrstvu.

Osem dni za pripombe

Tako Furlan kot njegova protikandidatka, trenutna vodja tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar, se lahko sicer v naslednjih osmih dneh še pritožita zoper to izbiro ministra Zalarja, saj so, kot pravijo na ministrstvu, "na predlog ministra možne obrazložene pripombe".

Prav tako lahko pripombe na ministrovo oceno obeh kandidatov za novega tožilskega šefa posreduje Fišer. Neuradno naj bi sicer tudi on Furlana ocenil kot primernejšega – čeprav naj bi ga pred skoraj dvema letoma kot vrhovni tožilec v postopku izbire kandidatov za šefa NPU ocenil kot neprimernega za vodenje NPU. Furlanu naj bi tožilska funkcija trenutno mirovala. Po vrnitvi s službovanja na posebnem oddelku za gospodarski kriminal na tožilstvu v Sarajevu naj bi mu ponudili, da se vrne na delo v skupino za pregon organiziranega kriminala, ki jo je do odhoda v Bosno in Hercegovino vodil, česar pa Furlan ni potrdil, saj ni bil dosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.